Kettős pokolgépes merénylet Izraelben

Helyiek gyászolják a robbantás halálos áldozatát Jeruzsálemben 2022. november 23-án

A két pokolgép félórás különbséggel lépett működésbe a szerda reggeli csúcsforgalom idején egy jeruzsálemi buszmegálló közelében, majd a város északi peremén. Egy ember meghalt, tizennyolc másik megsebesült, köztük hárman életveszélyesen.

A halálos áldozat egy 15 éves kanadai állampolgár, aki éppen iskolába tartott. A sebesülteket kórházba szállították, három embernek az életéért küzdenek.

A rendőrség szerint ugyanaz a csoport hajthatta végre a két robbantást. A Jeruzsálembe vezető utakat egy időre lezárták a hatóságok.

A Gázai övezetet irányító, szélsőséges iszlamista Hamász üdvözölte és hősies akciónak nevezte, de nem vállalta magára a támadást.

Palesztin merénylők sok késeléses, gázolásos, lőfegyveres támadást végrehajtottak az utóbbi években, a robbantások azonban ritkák voltak.

Ugyancsak szerdán arról számolt be az izraeli hadsereg, hogy palesztin fegyveresek rálőttek a biztonsági erőkre a ciszjordániai Nábluszban. A katonák visszalőttek, az összecsapásban egy 16 éves fiú életét vesztette a palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint.

A történtekre nem sokkal azt követően került sor, hogy maszkos palesztin fegyveresek elrabolták egy autóbalesetben elhunyt izraeli férfi holttestét egy kórházból a ciszjordániai Dzsenínben.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű terrorcsoport magára vállalta az akciót, és bejelentette, hogy palesztinok Izraelben lévő földi maradványaiért cserébe visszaadják a 18 éves izraeli holttestét.

Izraelben március óta újabb erőszakhullám indult, amire terrorellenes offenzívával válaszolt a kormány főleg Ciszjordánia északi részén. A razziasorozat célja, hogy véget vessenek az év eleje óta többtucatnyi halálos áldozatot követelő támadásoknak.

A szinte minden éjjel zajló terrorellenes razziák során mintegy kétezer palesztint tartóztattak le és több mint 130 palesztin halt meg, közülük sokan támadások vagy összecsapások során.

Ehhez kapcsolódóan: Sokakat aggaszt egy szélsőjobboldali politikus várható kormányzati szerepe Izraelben

A Vallásos Cionisták nevű ultranacionalista pártszövetség élén álló Itamar Ben-Gvir, aki halálbüntetést szorgalmazott a palesztin merénylők esetében, aláhúzta, hogy keményebben kell fellépni az erőszakkal szemben. Benjámín Netanjáhú új kormányában nagy valószínűséggel a szélsőjobboldali politikus lesz a rendőrséget is felügyelő közbiztonsági minisztérium vezetője.

Készült az AP és az MTI tudósításának felhasználásával