Elhagyta a karantént a WHO-delegáció, indulhat a Covid eredetéről szóló vizsgálat

Munkások ebédelnek a Honda üzemében Hupej tartományban.

Csütörtökön elhagyta a karantént az Egészségügyi Világszervezet (WHO) delegációja, hogy végre megkezdje az új típusú koronavírus eredetéről szóló tényfeltáró misszióját az egykori epicentrumban, a kínai Vuhan városában.

Jógamatraccal és súlyzóval indult nyomozni Vuhanban a vírus eredete után kutatva a karanténból kiengedett WHO-csapat

A kutatóknak Kínába érkezésük után 14 napra izolálniuk kellett magukat. Csütörtök délután viszont távoztak a szállodájukból, kezükben a poggyászukkal és legkevesebb négy jóga-matraccal.

A tényfeltáró misszió politikai feszültséget okozott, mivel Kína igyekszik elhárítani a pandémia kezdetén történt esetleges ballépések miatti felelősséget. A nagy kérdés az: mit enged meg a kínai fél, hova mehet és kikkel találkozhat a WHO-delegáció?

Látványos biztonsági intézkedések közepette lépett az utcára a WHO-csapat

Csütörtökön sárga kordon vette körül a szállodát, hogy távol tartsák az újságírókat. Miközben a WHO-szakértők arra készültek, hogy felszállnak az őket szállító buszra, a háttérben védelmi ruhába öltözött és plexi-arcvédőt viselő munkások tették be poggyászaikat – köztük két hangszert és egy súlyzót – a járműbe.

A szállodai személyzet integetve búcsúzott a maszkot viselő delegációtól, amelyet egy teljes, fehér színű védőruhába öltözött sofőr vitt tovább egy tóparti Hilton-szállodába.

Évekig tarthat megtudni, pontosan honnan jött a vírus

Fukuda Keidzsi egykori WHO-illetékes, aki nem tagja a küldöttségnek, lehűtötte a várakozásokat és arra utalt, nem kell áttörésre számítani. Mint elmondta: évekig tarthat, amíg határozott véleményt lehet formálni a vírus eredetéről.

Már több, mint egy éve kezdődött... így a tárgyi bizonyíték nagy része már eltűnt. Az emberek már emlékeznek pontosan a történtekre, egyes helyiségek, épületek beosztása, alaprajza is megváltozhatott”- mondta.

A meglátogatandó helyek listáján szerepel a Huanan Halpiac, amelyet sok korai esethez kötöttek. Emellett a küldöttség kutatóintézetekbe és a covid-betegeket a járvány csúcsán ápoló kórházakba is szeretne bejutni.

Potenciális vírus-forrás: a junnani denevérbarlangok

Egyelőre nem világos, hogy a WHO-szakértők Vuhanon kívül eső helyekre is ellátogathatnak-e.

A vírus potenciális forrásai lehetnek a Junnan tartományban található denevérbarlangok, amelyek 1600 km-re délkeletre találhatók Vuhantól.

Csao Licsien kínai külügyi szóvivő azt mondta, hogy a szakértők megbeszéléseket folytatnak, találkozókat bonyolítanak és helyszíneket ellenőriznek Kínában, de nem bocsátkozott részletekbe.

Your browser doesn’t support HTML5

Az összeesküvés elméletek árthatnak a vakcinának

A sokáig szelíd WHO rámordult Kínára

A WHO-misszió csak a felek közötti hosszas huzavona után indulhatott meg. A WHO – ritka módon – panaszkodott Kínára, hogy túl sokáig tartott a részletek véglegesítése.

Peking határozottan ellenezte a független vizsgálatot és azt mondta: összetett a helyzet, mert a kínai orvosok most a Pekingben, Sanghajban és más városokban megjelent újabb vírusfertőzésekkel vannak elfoglalva.

A WHO-t a járvány kezdetétől fogva bírálatok érték – különösen az Egyesült Államok részéről – amiért nem kritizálta jobban a kínai járványkezelési lépéseket. Most viszont maga a szervezet is bírálta Kínát és más országokat, amiért túl lassan léptek fel a járvány kezdetén. Peking erre ritka módon önkritikával reagált és azt mondta, jobban is csinálhatta volna.

Általánosságban véve azonban Kína harcosan védte lépéseit. Ennek oka egyrészt a hírneve, másrészt az esetleges kártérítési követelések miatti aggodalom lehet.

Kínai illetékesek és az állami média megpróbáltak kétségeket ébreszteni azzal kapcsolatban, hogy valóban Kínából származik-e a vírus. A legtöbb szakértő szerint az új típusú koronavírus őse dél-nyugat Kínában és a szomszédos dél-kelet ázsiai országokban honos denevérekből származik.

Egyes feltételezések szerint a vírus később „átugrott” valamilyen más állatra és génállománya keveredhetett a gazda – például a tobzoska – saját koronavírusának DNS-ével, majd ez a vírus fertőzhetett meg embereket.

Az eredetkutató-misszió azt próbálja kideríteni, hogy ez pontosan hol és hogyan történhetett.

Képgaléria: egy éjszaka Vuhanban - a járvány után féktelen buli

Trump távozott, de utódja sajtófőnöke sem bánik kesztyűs kézzel Kínával

Jen Psaki fehérházi sajtószóvivő közben aggodalmát fejezte ki szerdán a Kínából érkező „dezinformáció” miatt, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok „robosztus nemzetközi vizsgálatot akar”.

Feltétlenül fel kell tárnunk a járvány kezdetét Kínában” – tette hozzá.

A kínai külügyi szóvivő azzal válaszolt, hogy „nem helyénvaló” bármely negatív spekuláció vagy a küldetés átpolitizálása.

Reméljük, hogy az Egyesült Államok felelős módon tud együtt működni a kínai oldallal, elfogadni a tudományos tényeket, tiszteletben tartani a vírus eredetét kutató nemzetközi szakértők kemény munkáját” – mondta. Ez azért fontos, „hogy a szakértők bármely politikai beavatkozás nélkül végezhessék a vírussal kapcsolatos kutatómunkájukat” – tette hozzá.

Készült az AP jelentése nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!