Kiutasították egymás diplomatáit a csehek és az oroszok

A vrběticei robbantás helyszínén készült, 2014-es fotó

Több tucat orosz diplomata távozott Csehországból, miután május 31-én lejár a határidő, amit a cseh kormány adott Oroszországnak a nagykövetség létszámának csökkentésére. A két ország között az áprilisban kirobbant kémbotrány óta viharos a kapcsolat, mindkét oldal leépíti külképviseletét.

A TASS orosz állami hírügynökség jelentése szerint hétvégén a prágai orosz nagykövetség 54 dolgozója repülőgéppel elhagyta Csehországot. Hétfőn nap végéig összesen 63 diplomata távozik az országból, miután Moszkva és Prága megyezett, hogy azonos méretűre csökkentik külképviseleteiket.

Ehhez kapcsolódóan: Egyetlen jogállamisági ügy sem vész el – ígéri az Európai Bizottság

Ukrajnának szánt lőszert robbantottak fel

A két ország történelmében még egyszer sem volt példa arra, hogy ennyi diplomatát kiutasítsanak. A mostani helyzethez vezető vita még áprilisban kezdődött, és egy 2014-ben történt robbantásra vezethető vissza. Akkor ismeretlenek felrobbantottak egy lőszerraktárat Vrbětice faluban, megölve két cseh állampolgárt. Idén, mintegy hét évnyi nyomozás után a hatóságok a GRU-hoz, az orosz katonai hírszerzéshez kötötték az akciót, ami valószínűleg azért választotta célpontul a raktárt, mert itt tároltak Ukrajnának szánt lőszereket is.

A brit Bellingcat oknyomozó lap cikke szerint a robbantást két GRU-ügynök, Alekszander Miskin és Anatolij Csepiga hajtották végre. Ők már korábban is ismertté váltak külföldön elkövetett akciókkal, a brit hatóságok őket gyanúsítják a Nagy-Britanniában élő disszidens GRU-ügynök, Szergej Szkripal elleni mérgezéses merényletkísérlettel. Az orosz külügy tagadta, hogy akár ehhez a támadáshoz, akár a 2014-es robbantáshoz köze lenne orosz szerveknek.

Nem baráti államok

A csehországi nyomozás eredményére válaszul, április 17-én a cseh kormány kiutasított 18 orosz diplomatát. Azt gyanítják róluk, hogy hírszerző tevékenységet is végeznek. Válaszul Moszkva kiutasította Csehország nagykövetségének 20 dolgozóját.

Ehhez kapcsolódóan: Kémbotrány Csehországban: a 29155-ös egység

Április 22-én végül a két fél megállapodást kötött, hogy a moszkvai cseh és a prágai orosz követségnek ugyanannyi dolgozója lehet: összesen 7 diplomata és 25 fős személyzet (sofőrök, tolmácsok, technikai alkalmazottak).

Az orosz missziónak így 63 dolgozót kell visszahívnia, ezzel egyidőben a moszkvai cseh nagykövetségnél is leépítés lesz, 79 alkalmazott utazik vissza Csehországba. A kétoldalú kapcsolatok elhidegülése jeléül május 14-én Oroszország hivatalosan is felvette Csehországot a „nem baráti” államok listájára, az Egyesült Államokkal együtt. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nem vehet fel orosz állampolgárokat a külképviseletein, a cseh nagykövetség pedig legfeljebb 19 helyi dolgozót alkalmazhat.

A május 14-i gesztust az Európai Unió és a cseh külügy is elítélte, utóbbiak szerint a lépés sérti az 1961-es, külképviseletek védelméről szóló bécsi egyezményt.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz ügynökök a régióban ‒ nem olyan ismeretlenek, mint gondolná