Kormányzásra készülnek a szociáldemokraták Németországban

Olaf Scholz, a Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje meg érkezik a párt berlini központjába, 2021. szeptember 27-én

Megkezdte az előzetes kormányalakítási tárgyalások második szakaszát a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a Zöldekkel és a Szabad Demokrata Párttal (FDP).

A szeptember végi parlamenti választáson a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) alkotta konzervatív szövetséget megelőzve nyerő párt vezetése magabiztosnak mutatkozott az egyeztetések sikerét illetően.

Bár a balközép párt aratott győzelmet, nem sikerült többséget szereznie, így koalíciós feltérképező tárgyalásokat kezdett. Az előzetes egyeztetés első szakaszában a harmadik Zöldek és a negyedik helyre befutó liberális FDP a CDU/CSU-pártszövetséggel is tárgyalt, de úgy ítélték meg, hogy az SPD-vel érdemesebb elmélyíteni a programok összehangolásáról szóló megbeszéléseket.

A legutóbbi, 2017-es választás után rekordideig, 172 napig tartott a kormányalakítás. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt reményei szerint azonban ezúttal jóval gyorsabban, legkésőbb karácsonyig sikerülni fog.

Hasonlóan nyilatkozott Kevin Kühnert, a szociáldemokraták alelnöke is. „Rendkívül magabiztosan feltételezhetem, hogy így lesz. A tárgyalások jól indultak, nagyon biztatóan” – mondta az ARD közszolgálati televíziós csatornának.

Ehhez kapcsolódóan: Koalíció: A németeknél ezentúl hármasban tangóznak majd

Váratlan eredmény

Számos más európai országgal ellentétben, amelyekben az államfő kéri fel kormányalakításra valamelyik párt vezetőjét, Németországban parlamenti többség hiányában a pártoknak maguknak kell eldönteniük, kinek kellene kivel szövetségre lépnie.

Ez a döntés szakértők szerint meghatározó lehet az Európai Unió legnagyobb gazdaságának számító Németország politikai jövője szempontjából Angela Merkel kancellár tizenhat éven át tartó kormányzását követően.

Vannak vitás kérdések ugyanakkor még a három párt között, az FDP például hevesen ellenzi a másik két erő által támogatott adóemeléseket.

Elméletileg még a CDU/CSU is megpróbálhat kormányt alakítani, elemzők azonban úgy látják, hogy a szövetség egyelőre még a sebeit nyalogatja a váratlan vereség után.

Paul Ziemiak, a CDU főtitkára arról számolt be hétfőn, hogy még októberben összeülnek a helyi pártvezetők, hogy döntsenek az új elnökség megválasztásának részleteiről.

Ehhez kapcsolódóan: Németország új parlamentje sokszínűbb, mint valaha
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.