„Sorban állnak a taxik, mint a repülőtéren” ‒ külföldön élő magyarok történetei az oltásról

Floridában néhány napja vált elérhetővé az oltás a teljes felnőtt lakosság, így a fiatalok számára is. Szerbiában három hónapos tartózkodási engedéllyel külföldi állampolgárok is vakcinához juthatnak. Külföldön élő magyarok történetei a Covid-19 elleni védőoltásról.

Onnantól kezdve, hogy megérkeztem az időpontomra, 15 percen belül beoltottak” ‒ meséli Ádám, akinek kérésére nevét megváltoztattuk. A 21 éves fiatal az egyik floridai egyetem campusán kapta meg a Pfizer/BioNTech vakcináját.

Egy kóddal ellátott matricát ragasztottak fel Ádám pulóverére. Ezt leolvasva követték nyomon az oltási folyamatot

Beolvasták az e-mailes regisztrációkor kapott QR-kódot” ‒ számol be az érkezését követő első lépésekről Ádám, aki amerikai‒magyar kettős állampolgár. Ezután a kódot felragasztották a pulóverére, amit minden „állomásnál” leolvastak: így követték elektronikusan, hogy mikor kapta meg az oltást, és hogy pontosan mikor telt le a 15 perces megfigyelési idő.

„Ügyesen meg van szervezve”

Ádám szervezettségről és kedves önkéntesekről számolt be. Azt mondja, egy percet sem kellett tétlenül várakoznia az egyetemi sportcsarnokban, ahová most kosárlabdameccs-nézés helyett vakcináért érkeztek az emberek. „Nem állt le az oltás egy pillanatra sem” ‒tette hozzá. „Ügyesen meg van szervezve.”

Az Egyesült Államokban oltópontokon, gyógyszertárakban és nagy élelmiszerboltokban, például a Walmart gyógyszerrészlegén is oltanak.

A 16-18 évesek csak Pfizert kaphatnak

Floridában április 5. óta a teljes felnőtt lakosság számára elérhető az oltás. A 18 évnél idősebbek a Moderna, a Pfizer vagy a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináját kaphatják meg, a 16 és 17 évesek oltására azonban egyelőre csak a Pfizerét engedélyezték.

Egy Florida állambeli egyetemi campus sportcsarnokában kialakított oltópont

Taxival az indiai gyártású CoviShieldért

Pásztor Árpád 7 éve él Belgrádban. A szerb online regisztrációs felületen, az E-Upraván január közepén regisztrált, mintegy két hónappal később került rá a sor. Az indiai gyártású CoviShielddel oltották, amely az oxfordinak is nevezett AstraZeneca-oltás indiai gyártású változata.

„​A bejáratnál sorban állnak a taxik, mint a repülőtéren” ‒ meséli a 34 éves férfi, aki maga is taxival érkezett a vásárcsarnokban kialakított oltópontra.

Sorban állnak az emberek egy oltóközpont előtt Belgrádban, március 27-én

„​A csarnokba egy gyors homlok-hőmérőzés után lehet bemenni, majd rögtön jön a QR-kód leolvasás, annak hiányában a helyszínen kitöltött jelentkező űrlapot kell odaadni.”

A magyar férfi két fülkesorról számolt be: az egyikben allergiáról és krónikus betegségekről kérdeznek, a másikban zajlik az oltás. Ezután egy szellős széksor felé terelik az embert, ahol egyszerre körülbelül 200-an tudnak helyet foglalni.

Az indiai gyártású CoviShielddel oltanak a belgrádi vásárcsarnokban kialakított oltóponton, március 19-én

Árpád szerint Szerbiában jelenleg egy három hónapos ideiglenes tartózkodási engedély birtokában külföldi állampolgárok is pár hét alatt oltáshoz juthatnak.

„Egy lépéssel közelebb a normális élethez”

A Szabad Európa Londonban élő kollégája is jó szervezésről és barátságos önkéntesekről számolt be. Az AstraZeneca vakcinájával oltották egy London északi részén található oltóközpontban.

„Hű, de sok ma a ’68-aska” – jegyezte meg kollégánk születési dátuma kapcsán egy önkéntes, akiről kiderült, hogy civilben az egyik országos napilap szabadúszó riportere.

„Nézd, itt a cikkem az antivaxerekről... Amúgy hová valósi vagy?” – érdeklődött, majd amikor kiderült, hogy kollégánk magyar, akkor odabólintott a mellette ülő hölgynek, aki – kicsi a világ – honfitárs volt.

Ehhez kapcsolódóan: „Egy lépéssel közelebb a normális élethez”

Erasmus szakmai gyakorlatra ment, beoltották

Szlamka Lilla tavaly nyáron végzett fogorvosként a Semmelweis Egyetemen. Korábban is járt már Erasmuson, ezúttal azonban munkatapasztalatért szeretett volna külföldre utazni. A kezdeti keresési nehézségek ellenére a járvány idején is talált egy spanyol fogorvosi rendelőt, ahol megkezdhette szakmai gyakorlatát.

Your browser doesn’t support HTML5

"Izgalmas volt" - Spanyolországban oltották be a magyar lányt

Először nem tudott oltásra regisztrálni az Európai Uniós egészségügyi kártyájával, a helyi fogorvosi kamarán keresztül végül azonban felvették a listára.

„​Az oltás számomra egy kétnapos utazással valósult meg” ‒ meséli Lilla, akinek Torreviejából egy másik megyébe kellett utaznia a Moderna oltásért. A fiatal lány februárban megkapta az első dózist, egy hónappal később pedig a másodikat.

Ehhez kapcsolódóan: Kaphat-e oltást egy kint élő magyar fiatal Svédországban?