Lukasenka rábólintott: lőfegyvert vethetnek be a tüntetők ellen

Ellenzéki tüntetőt vesznek őrizetbe a biztonsági erők Minszkben, 2021. március 25-én

Belarusz tekintélyelvű vezetője, Aljakszandr Lukasenka aláírta és ezzel törvényerőre emelte azt a jogszabályt, amely megengedi, hogy a rendőrök és a biztonsági erők tagjai tüntetőkre lőjenek. Az új törvény egy átfogóbb jogalkotási lépés része.

A Lukasenka által május 17-én jóváhagyott törvény szerint mentesülnek minden felelősség alól azok a rendvédelmiek, akik testi erővel, lőfegyverekkel, harci és különleges felszerelésekkel kárt okoznak a tüntetőkben, ha az akciójuk „törvényesnek” minősül.

A törvény egy szélesebb jogalkotó lépés része, melyet áprilisban hagytak jóvá a törvényhozók, és amely súlyosan korlátozza a polgári jogokat és a szabad információáramlást az országban, ahol éppen a demokráciapárti mozgalom visszaszorítása folyik.

Belarusz polgárok tízezrei tüntettek szerte az országban a tavaly augusztusi elnökválasztás óta, amelyről Lukasenka azt állította, hogy megnyerte, és amelyet Szvjatlana Cihanovszkaja ellenzéki vezető és támogatói szerint elcsaltak.

Átkutathatnak és megszerezhetik a személyes adataidat

A tüntetők Lukasenka lemondását és új választások kiírását követelték, de Belarusz erős embere nem engedett. A biztonsági erők tagjai ezreket vettek őrizetbe és az ország elhagyására kényszerítették Cihanovszkaját és más ellenzéki vezetőket.

Számos tüntetőt megöltek és egyes jogvédő szervezetek szerint hiteles bizonyíték van arra, hogy a fogva tartottakat megkínozzák.

Az országot 1994 óta vezető Lukasenka és más magasrangú tisztségviselők ellen szankciókat vezetett be a Nyugat, amely nem hajlandó elismerni őt az ország törvényes vezetőjének.

A Lukasenka által jóváhagyott új törvény szerint a rendőrség megtilthatja, hogy filmre vegyék az előzetesen jóvá nem hagyott tüntetések feloszlatását, átkutathatja az emberek személyes holmiját és járműveit, valamint külön felhatalmazás nélkül is megszerezheti az állampolgárok személyes adatait.

Your browser doesn’t support HTML5

GPS-tüntetés: "nem lehet tönkretenni, és sokan láthatják”

A sajátjait akár arcműtét árán is megvédi a hatalom

A törvény azt is kimondja, hogy a tisztségviselők, a bűnüldöző szervek tisztviselői, a bírák, a választási testületek tagjai és a kormánypárti újságírók állami védelemre jogosultak, beleértve a munkahelyváltást és a plasztikai sebészeti beavatkozást is, ha életüket, egészségüket és vagyonukat fenyegetés éri.

Noha a tüntetések mérete és gyakorisága az elmúlt hónapokban alábbhagyott, Lukasenka felgyorsította a jogalkotást az aktivisták és független újságírók ellen.

Szerkesztőségeket és otthonokat kutatnak át

Számos médium és weboldal került nyomás alá azért, mert tudósított a tüntetésekről és a rendőri brutalitásról.

Május 18-án a pénzügyi rendőrség átkutatta a Tut.by és a Hoster.by központi és regionális irodáit. Ezek az oldalak szorosan követték az erőszakos akciókat.

A weboldalak munkatársai szerint a rendőrök házkutatást tartottak a két oldal szerkesztőinek otthonaiban is.

Ehhez kapcsolódóan: Elhagyta Belaruszt a független újságírókat védő ügyvéd