Meglepő egyetemi pluszpontok, Navalnijra emlékező tömegek, óriási NATO-hadgyakorlat

Your browser doesn’t support HTML5

A NATO legnagyobb hadgyakorlata zajlott Lengyelországban a hidegháború óta

Az elmúlt napokban hallhatták nálunk Budapest főépítészének véleményét a főváros zajló és leendő építkezéseiről, láthatták az Alekszej Navalnijra emlékezőket Moszkvában és Budapesten, és többek között olvashattak az új felsőoktatási felvételi pontrendszerről is. A hét legnézettebb közösségi és multimédiás tartalmaiból válogattunk.

„Putyin gyilkos” – szakította meg többször is a csendet az összegyűltek skandálása a budapesti orosz nagykövetséghez legközelebbi kisföldalatti-állomásnál, ahol hevenyészett emlékhelyet alakítottak ki a pénteken eltemetett Alekszej Navalnijnak. Moszkvában március 1-jén tízezrek búcsúztatták az elhunyt politikust a fokozott rendőri jelenlét ellenére. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta: a Kreml nem tartja politikusnak Navalnijt, és nincs mit mondania a családjának. „De nekünk van mit mondanunk a Kremlnek – Alekszej gyilkosainak” – üzente Navalnij szóvivője, Kira Jarmis az X-en válaszul.


Mostantól olyan körülményeket is pluszponttal díjazhatnak a magyar egyetemek a felvételin, mint hogy oda járt-e a jelentkező családtagja, megcsinálta-e a jelentkező az egyetem valamely fizetős előkészítőjét, segített-e korábban a templomban, egyházi iskolában végzett-e, vagy van-e megyei lakcímkártyája. Magyarországon már így is komoly probléma, hogy nem az okosabb gyerekek jutnak be az egyetemekre, hanem a pénzesebbek. Az elvárható tudásszinthez nem kapcsolódó pluszpontok ezt tovább erősíthetik.


Történeti épületeket vasbetonból újraépíteni hamisítás – mondja Budapest főépítésze. Erő Zoltán szerint elhibázott módon nyúlt a kormány a vár felújításához, ami már most háromszázmilliárdnál jár, és egyáltalán nem látni, hogy hol lesz a költségek vége. A megbízást a legtöbb épület rekonstrukciójára a West Hungária Bau Kft. nyerte eddig. A WHB Kft. tulajdonosa a győri milliárdos Paár Attila, aki Tiborcz Istvánnak, a kormányfő vejének üzlettársaként is ismert. Interjú Erő Zoltánnal, Budapest főépítészével, akivel a fővárosba tervezett maxi-Dubajról és a Diákvárosról is beszélgettünk:


Erneszt Szulejmanov az életét féltve menekült el a Krímből nem sokkal azután, hogy az orosz csapatok 2014-ben elfoglalták a félszigetet Ukrajnától. Most Varsóban vezet egy éttermet, közvetlenül az orosz nagykövetséggel szemben. „Olyan ez, mint egy pofon – mondja –, a Krím nem az övék.”

Your browser doesn’t support HTML5

A krími tatár étteremtulajdonos fityiszt mutat a szemben lévő orosz nagykövetségnek

A Sárkány 24 nevű hadgyakorlat keretében mintegy húszezer NATO-katona kelt át a Visztulán Észak-Lengyelországban. A manőver Steadfast Defender művelet részét képezi, amelyben mind a harmincegy NATO-ország és Svédország mintegy kilencvenezer katonája vesz részt. A művelet a NATO legnagyobb hadgyakorlata a hidegháború óta, és a tagállamok közötti szolidaritást hivatott demonstrálni Oroszország felé az ukrajnai invázió nyomán fokozódó biztonsági aggályok miatt.

Your browser doesn’t support HTML5

Húszezer NATO-katona kelt át a Visztulán