Megvan a Biden-Putyin csúcstalálkozó időpontja

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Joe Biden amerikai alelnök moszkvai találkozójukon 2011. március 10-én

Június 16-án találkozik egymással az Egyesült Államok és Oroszország elnöke Genfben. Korábban már tárgyaltak egymással, de ez lesz az első találkozó Joe Biden hivatalba lépése óta.

Moszkvában és Washingtonban is bejelentették a csúcstalálkozót, amely fokozódó feszültség közepette valósul meg a két ország vezetői között.

"Sürgető kérdések egész skáláját megvitatják, miközben arra törekszünk, hogy helyreállítsuk az USA és Oroszország közötti kapcsolat kiszámíthatóságát és stabilitását" – áll a Fehér Ház közleményében.

Nyilatkozatában a Kreml közölte, hogy "meg kívánják vitatni az orosz-amerikai kapcsolatok állapotát és fejlődésének kilátásait, a stratégiai stabilitás problémáit, valamint az aktuális nemzetközi kérdéseket, ideértve a koronavírus-járvány elleni küzdelmet és a regionális konfliktusok rendezését. "

Ehhez kapcsolódóan: Együttműködnének az amerikai és az orosz topdiplomaták

Biden márciusi kijelentése, hogy szerinte Putyin "gyilkos", olyan diplomáciai viszályt váltott ki, hogy Moszkva konzultációkra visszahívta washingtoni nagykövetét. Joe Biden először áprilisban javasolt csúcstalálkozót Putyinnak, amikor – elnökségének első három hónapjában már másodszor készült szankciókat bevezetni orosz tisztségviselők ellen.

A Fehér Ház tisztviselői azt mondták, hogy dolgoznak a csúcstalálkozó részletein. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó megvitatta azokat, amikor találkozott orosz kollégájával, Nyikolaj Patrushevvel.

A Fehér Ház többször is kijelentette, hogy "stabil és kiszámítható" kapcsolatokra törekszik az oroszokkal, ugyanakkor azzal vádolják őket, hogy beleavatkoztak a tavalyi amerikai elnökválasztásba, és hogy a Kreml áll a SolarWinds-ügy hátterében, amikor orosz hekkerek kártékony kódokkal fertőzték meg a széles körben használt szoftvereket, és így hozzáférhettek legalább kilenc amerikai ügynökség hálózataihoz.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország tagadja, hogy köze lenne a SolarWinds kibertámadáshoz

A Biden-kormány kritizálta Oroszországot Alekszej Navalnij ellenzéki vezető letartóztatása és bebörtönzése miatt, és úgy gondolja, hogy orosz ügynökök segítséget nyújthatnak a táliboknak Afganisztánban az ott állomásozó amerikai csapatok megtámadásához.