Macska vagy izzó ‒ minek nagyobb a szénlábnyoma?

A károsanyag-kibocsátás rossz, ezt mindenki tudja, aki valaha hallott már a globális felmelegedésről, üvegházhatásról vagy szénlábnyomról. De tudja-e, mi mekkora CO2-kibocsátással jár? Tegye próbára magát különleges kvízünkkel! de csak egy rövid áttekintés után.

„​Nem az én hibám!

Az ipari forradalom óta a szén-dioxid-kibocsátás ugrásszerűen megnőtt, és azóta is folyamatosan nő. Sokan azzal érvelnek, amikor a folyamat emberi felelősségét vitatják, hogy a Földnek önmagában is van természetes szén-dioxid-kibocsátása. Ez azonban éppen annyi, amennyit a bolygó el is tud(na) önmagában nyelni. Könnyen belátható, hogy ugyanerre mi nem vagyunk képesek azzal a többlettel, amit az emberi tevékenység okoz.

Ha minden folytatódik az eddigi mértékben, a károsanyag-kibocsátás miatt 2100-ra, a legoptimistább számítások szerint 1,7 – a legpesszimistább szerint viszont akár 4,9 Celsius-fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet.

A világjárvány hatására ugyan 2020-ban 7%-kal csökkent, de egy nemrég megjelent tanulmány szerint idén ismét belehúz az emberiség. Kutatók nemrég nyílt levélben fordultak a világ vezetőihez, a fosszilis üzemanyagok betiltását követelve.

Az elmúlt 30 évben több szén-dioxidot juttattunk a levegőbe, mint előtte összesen a történelem során.

Forrás: Our World In Data, Cumulative CO2 emissions calculator - Engaging Data, Nature

Mi is az a szénlábnyom, és nekünk, magyaroknak mekkora?

Egy átlagos magyar kibocsátása valamivel több mint 5 tonna szén-dioxid évente. Az EU-s átlag 7 tonna, míg az amerikai több mint 16. Normál nyomáson 5 tonna CO2 egy 14 m magas kockát töltene ki.

Forrás: Our World In Data, Carbon Visuals

Az Ipsos közelmúltban készített felméréséből az derül ki, hogy az emberek tisztában vannak az egyéni felelősséggel a klímaváltozás elleni harcban, de nem mindig tudják jól megítélni, hogy mi a leghatékonyabb módja a kibocsátás csökkentésének.

A szénlábnyom széles körben ismert mutató lett – egy közelítő becslést ad arra, hogy valami (egy tevékenység, egy termék, egy vállalat stb.) mekkora károsanyag-kibocsátással jár összesen. ​A következő kérdésekkel letesztelheti, hogy ön mennyit tud a szénlábnyomról.

Következzen a nagy szénlábnyom-kvíz!

Válassza ki azt, amelyiknek nagyobb a károsanyag-kibocsátása!

Forrás: Mike Berners-Lee

Egy nemrég készült tanulmány szerint közepes elfogadottság mellett a zöld fogyasztói intézkedések csak 25%-kal csökkentenék az EU szén-dioxid-kibocsátását. Amíg csak a kereslet egy részét fogjuk vissza, de folytatódik a kitermelés, nem lesz változás.

Bár a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó cégek okozzák a globális szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát, nem az ipar szereplői, hanem a világ vezetői felelősek a jövőért, és azért, hogy beszüntessük a fosszilis energiahordozók használatát.

A kvízkérdésekhez Mike Berners-Lee How Bad are Bananas? című könyvét használtuk.