Megrázó fotók a Memorial tragikus archívumából

Egy 1949-ben őrizetbe vett nő a hírhedt Lubjanka épületében. Nem tudni, mi lett vele

Az alábbiakban közzéteszünk néhány fotót az orosz Memorial International archívumából. December 28-án rendelte el az Orosz Föderáció Legfelsőbb Bírósága a több évtizedes múltra visszatekintő és a többek között a sztálinizmus bűneit dokumentáló jogvédő szervezet likvidálását.

Egy talán éhes állatok által kikapart koponya egy tipikus Gulag-sírjelzés mellett az orosz Távol-Keleten található Kolimában

Ez az 1990-ben napvilágot látott kísérteties fotó egy szovjet munkatábor közelében lévő emberi maradványokról egyike annak a több mint nyolcszáz képnek, amelyet a Memorial International tett közzé az interneten. A szervezet a szovjet időszakban elnyomott számtalan ártatlan ember emlékének megőrzésével foglalkozott.

December 28-án az orosz Legfelsőbb Bíróság elrendelte a Memorial International bezárását arra hivatkozva, hogy állítólag a vonatkozó törvényt megsértve nem jelölte meg magát külföldi ügynökként több, a közösségi médiában közzétett posztján. A hatóságok 2016-ban tették fel a Memorialt az ügynöklistára, mert külföldről is kapott finanszírozást.

A döntés széles körben haragot váltott ki Oroszországban amiatt, hogy sokak szerint így próbálják elhallgattatni azokat, akik beszélnek az ország szovjet múltja során elkövetett atrocitásokról.

Rendőrségi épület egy tomszki munkatáborban 1934-ben. Az erkélyen Joszif Sztálin (jobbra) és Feliksz Dzerzsinszkij lengyel–szovjet kommunista és titkos rendőrségi vezető portréja látható. Utóbbihoz kötődik a vörös terror néven emlegetett politikai gyilkosságok gyakorlata. Az épület feliratain többek között ez olvasható: „Csak a szovjetek országában lehet az embert munkával megreformálni”

A fotóarchívumot a Memorial 1989-es megalakulásakor hozták létre, amikor a szovjet rendszer áldozatai és hozzátartozóik képeket kezdtek adományozni a szervezetnek.

Az archívum kimondott célja, hogy „megőrizze hazánk történelme tragikus fejezeteinek emlékét, történelmi bizonyítékokat gyűjtsön az állami terrorról és áldozatairól, a rendszerrel szembeni ellenállásról és a szovjet nép nehéz mindennapjairól”.

Egy kazahsztáni szovjet tisztviselő egy 1989-es találkozón, ahol megalapították Nur-Szultanban (akkori nevén Celinográdban) a helyi Memorial-kört. A férfi állítólag azt kiabálta: „Menjetek vissza Moszkvába a Memorialotokkal!”

Szovjet rendőrök és egy katona pózol egy beluga bálnával, amelyet 1930-ban lőttek le a Vaigach-szigetnél. Abban az évben munkatábort állítottak fel a Jeges-tengerben lévő szigeten

Egy tábla egy elhagyott munkatáborban Sztálin meghiúsult sarkvidéki vasúti projektje tervezett útvonalán. A felirat szerint: „Az ötödik ötéves terv megvalósítása nagy lépés lesz a szocializmusból a kommunizmusba való átmenet felé”

Egy fiatal nő letartóztatási fotója a moszkvai Lubjanka börtönben 1949-ben. Az eredeti képaláírás nem említi, mi történt vele

Agyonlőtt emberek koponyái, akik feltehetően egy krasznojarszki koncentrációs tábor foglyai voltak a húszas években

Rabok téglát szállítanak Tomszkban a harmincas években

Julija Ogyincova az első olyan ruhájában, amelyet két évvel a munkatáborból való szabadulása után varrt magának. Ogyincovát szovjetellenes propagandával és agitációval vádolták, és nyolc évet töltött különböző szibériai kényszermunkatáborokban, mielőtt 1952-ben szabadon engedték

Foglyok egy kezdetleges vasúton szállítanak farönköket egy munkatábornál a leningrádi régióban a harmincas évek elején

Egy pap (balra) és egy paraszt, miután 1932-ben a szovjet titkosrendőrség letartóztatta őket, mert állítólag ellenezték a mezőgazdaság és a fakitermelés kollektivizálását az északi Komi régióban

Egy magas rangú NKVD-tiszt, kezében A leninizmus ábécéje című könyvvel 1932-ben

Egy kutyaház az őrkutyák számára a sarkvidéki vasútvonal kényszermunkaprojekt nyomvonalánál

Egy munkatábor őrei és más dolgozók, valamint családtagjaik egy ünnepnapon Karéliában 1940-ben

Hátramaradt lábbelik egy elhagyott munkatáborban, Kolimában. A kép egy 2002-es expedíció során készült a táborban, ahol egykor a foglyok ón- és uránércet bányásztak

Miután december 28-án elrendelték a Memorial bezárását, a szervezet közleményt adott ki, amelyben ígéretet tett rá, hogy folytatja munkát: „A Memorial több mint egy szervezet, sőt több mint egyszerű társadalmi mozgalom. A Memorial az oroszok által érzett igény, hogy megismerjék az igazságot országunk tragikus múltjáról és az áldozatok millióinak sorsáról. Nincs senki, aki képes lenne felszámolni ezt az igényt”.

A Memorial International a Memorial Emberi Jogi Központ anyaszervezete. December 29-én egy moszkvai bíróság is elrendelte a bezárását, megint csak a külföldiügynök-törvények állítólagos megsértése miatt.