Menekülés a mindennapokból: a bulgáriai fesztivál, ahol tiltott a technológia

Emberek tízezrei táncolták végig az éjszakát mobiltelefonok nélkül, miután Bulgáriában a zseravnai fesztivál augusztus 19-én elérte tűzkerekes crescendóját.

A Zsevarna Fesztivál főutcája augusztus 19-én

2008 óta minden évben megrendezik a kelet-bulgáriai Zseravna faluban a Nemzetközi Népviselet-fesztivált – szigorú feltételek mellett.

A fesztiválozókat a készülékek tilalmára emlékeztető jelzések

A fesztivál területén tilos fényképezőgépet vagy mobiltelefont használni, a belépés csak a hagyományos vagy történelmi ruházatba öltözött személyeknek engedélyezett.

Egy pár pihen az árnyékban a táncok között

A szigorú szabályok ellenére – vagy talán éppen azért – a rendezvény a Balkán egyik legnépszerűbb nyári fesztiváljává vált. A szervezők szerint idén mintegy huszonötezer ember vett részt rajta, ami rekordnézőszám a fesztivál történetében.

Evgeni Csakvarov

A fesztivál szélén lévő dombon Evgeni Csakvarov arról beszélt, hogy a rendezvény „a legbolgárabb dolog Bulgáriában”.

Viselete, amelyet több év alatt gyűjtött össze, elmondása szerint körülbelül kétezer dollárjába került.

Csakvarov Várna városából származik, de hagyományos macedón viseletet hord, mert – mint mondja – „ez a kedvencem az összes népviselet közül”.

A szófiai Daniel és Ivan hajdúknak öltözött – azaz, olyan keresztény milicistáknak, akik az 1500-as évektől kezdve Közép- és Kelet-Európa szerte harcoltak az oszmán hatóságok ellen

Az élelmiszerekre és a fényképezőgépekre vonatkozó korlátozások mellett a fesztivál területére tilos műanyagot bevinni.

Egy nő hagyományos bolgár népviseletben

A fesztivál szervezői szerint az eseményen való részvételre vágyóknak fel kell készülniük arra, hogy „három napra teljesen elszakadnak a civilizációtól, és visszatérnek a bolgár kultúra alapvető gyökereihez”.

Apa és lánya egy történelmi fegyvereket bemutató standnál. A fegyverek némelyikét az orosz-török háborúban és más bolgár földön zajló konfliktusokban is bevetették

Egy férfi egy kézzel készített késeket árusító standnál

Zenészek játszanak a táncosok körében

Az idei, augusztus 18–20. közötti fesztiválnaptárban egy sor esemény szerepelt, köztük a legjobb egyenruhások versenye és a bolgár tűzön járó, Nestinaris bemutatója.

A rendezvény csúcspontja azonban az augusztus 19-i óriási máglya meggyújtása volt.

Egy férfi bolgár zászlót tart az augusztus 19-i máglyagyújtás előtt

Több ezer ember karolt egymásba, és táncolt hagyományos táncokat egészen este 10 óra utánig, amikor egy komor fáklyás menet tisztelgett azok előtt, akik a történelem során meghaltak Bulgáriáért. A fáklyákat ezután egyenként a máglyára dobták.

Tömegek nézik, ahogy fellángol a máglya

Valentin Vaszilev, aki barátnőjével, Liliana Tvanovával volt a fesztiválon, a Szabad Európának elmondta, hogy a máglya körüli hatalmas tánc „hihetetlen volt. Ilyen energia csak itt van, évente egyszer.”

Táncosok gyűrűi a máglya körül, miközben hagyományos zene szól a rendezvény fő színpadáról (jobbra lent)

Vaszilev szerint több ezer idegennel karöltve táncolni a tűztánc során „olyan érzés volt, mintha egy olyan energialánc részesei lennénk, amely egészen az őseinkig nyúlik vissza”.