Minden részlet a két ügyről, amelyen Ursula von der Leyen újrázása múlhat

Your browser doesn’t support HTML5

Ismét ringbe száll az Európai Bizottság elnöki posztjáért Ursula von der Leyen, de esélyeit ronthatja két ügy, amelyek nemrég láttak napvilágot. Az egyik a Covid-járvány idején történt vakcinabeszerzést, a másik egy tanácsadói kinevezést érint. Podcastunkból részletesen megismerheti a vádakat.

Két ügyben is a gyanú árnyéka vetül Ursula von der Leyenre, az Európai Bizottság leköszönő, de a pozícióért újra ringbe szálló elnökére. Az egyik az Európai Unió vakcinabeszerzése még a Covid-járvány idejéből, a másik pedig egy újonnan létrehozott poszt, amelyre honfitársa és párttársa, egy befolyásos német EP-képviselő, Markus Pieper került. A vádak az európai parlamenti választások kampányának nyitányában kerültek elő, de egybehangzó elemzői értékelés szerint akár magukban is elegendők lennének Ursula von der Leyen jövőjének kikezdéséhez.

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Mindenki fellélegzett a koronavírus-járvány közepén, amikor kiderült, hogy van védőoltás a fertőzés ellen (vagy legalábbis a betegség lefolyásának enyhítésére), és az Európai Unió elismerésre méltó gyorsasággal meg is egyezett az egyik gyártóval, a Pfizerrel. Ursula von der Leyen többször megfogalmazott szándéka az volt, hogy az EU minden polgára egyenlő esélyt kapjon a védőoltásra, ne befolyásolja, hogy mekkora gazdasági-politikai erőfölénye van annak az országnak, ahol él.

(2) A gond az volt, hogy az ezt megelőző egyeztetés a bizottsági elnök és a gyógyszergyár vezetője között telefonbeszélgetésekben és SMS-ekben zajlott. Ezeknek a kiadását először megtagadta, majd azt állította, hogy törölte az üzeneteket.

(3) Új fejlemény, hogy a belga hatóságok átadták az ügyet az Európai Ügyészségnek, ez pedig arra utalhat, hogy nem jutottak megnyugtató eredményre a vizsgálatban.

(4) A másik ügy egy tanácsadó kiválasztása: az EU-ban működő kis- és középvállalkozások segítésére dolgozna ki javaslatokat egy munkacsoport, amelynek vezetője a bizottsági elnök honfitársa és párttársa, egy befolyásos német EP-képviselő, Markus Pieper lenne. Kinevezése még nem történt meg, de négy uniós biztos is bírálja a személyét, köztük a francia Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos, aki egyébként korábban már beszélt bizottsági elnöki ambícióiról.

(5) Mindkét ügy könnyen kezelhető lenne (a vakcinabeszerzés a dokumentáció kiadásával, a személyi kérdés pedig a munkacsoport tervének törlésével), de kérdés, hogy mekkora hullámot vetnek az Európai Parlament még hátralévő, rövid munkaidejében, és beárnyékolják-e Von der Leyen eddigi teljesítményét a bizottsági elnöki poszton.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.