Szinte mindenhol boldogabbak az emberek 2019-hez képest, még Magyarországon is

Your browser doesn’t support HTML5

Emberkereskedelem, közösségi médiás szürke zóna, boldogságindex és egy különleges iskola ukrán gyerekeknek. Összegyűjtöttük a hét legfontosabb szabad európás Instagram-posztjait.

A hét legfontosabb szabad európás tartalmait ezúttal Instagram-oldalunkról válogattuk össze. Foglalkoztunk a közösségi média szürke zónájával, a menekültkrízis hatásával az emberkereskedelemre, grafikonon mutattuk meg, mennyivel boldogtalanabbak a magyarok a globális átlagnál, és bemutattuk a nagykovácsi iskolát, ahol több mint száz ukrán gyermek tanul az anyanyelvén. Több mint kétezer követőnk van Instagramon, ha Ön még nem tartozik közéjük, akár az alábbi posztokra kattintva is változtathat ezen.

„A Fidesz mára névtelen politikai mémoldalakkal leuralta a közösségi média kevésbé átlátható részét is”

A Political Capital (PC) kutatásában azt vizsgálta, miként viselkedik és kikhez köthető a magyarországi szürke zónás média. Magyarországon a legfontosabb szürke zónás médiumok pártokhoz köthetők, és itt is fölényben vannak a kormánypárthoz köthető oldalak. A kutatás kiemeli, hogy a kormánypárti média nagyban támaszkodik álcivil vagy valamennyire függetlenként pozicionált (CÖF, Századvég) szervezetekre és olyan, kevésbé átlátható hátterű médiaszervezetekre, mint a Megafon.

„Magyarországon is adják-veszik az embereket, mint a tárgyakat”

Minden menekültkrízissel jól járnak az emberkereskedők és az embercsempészek, hiszen viszonylag gyorsan és sokat kereshetnek mások kilátástalan helyzetén. Élnek is a lehetőséggel – mondják a magyar szakértők, akik szerint a hangzatos cselekvési tervek ellenére az Ukrajna elleni orosz háború nem segítette az emberkereskedelem és a kizsákmányolás európai visszaszorítását, viszont ráirányította a környező országok figyelmét az évtizedek óta jelen lévő súlyos problémára.

„A magyarok számára az átlagnál kevésbé fontos a saját életük irányításának érzése”

Az Ipsos harminc országban végzett kutatása szerint minden harmadik felnőtt tartja boldognak magát. 2019-hez képest szinte mindenhol boldogabbak az emberek, még Magyarországon is, ahol azonban a megkérdezettek 13 százaléka egyáltalán nem boldog.

„Ha rendelkezésre állna a pénzügyi forrás, több gyereket is tudnánk fogadni”

Kezdetben nyolc, ma már több mint száz ukrán gyermek tanulhat anyanyelvén a nagykovácsi amerikai iskolában. A program vezető tanára, az ukrán Okszana Hajdúszoboszlón nyaralt, amikor kitört a háború. Először haza akart menni, de miután egyedülálló szülő, arra gondolt, ha otthon baj éri, nem lesz senki, aki felnevelje két gyermekét. De mindenképpen segíteni akart, ezért Magyarországon maradt, és azon dolgozik, hogy a lehetőségekhez képest normális életet biztosítson a háború elől ide menekült ukrán gyerekeknek.

„Hogy lehet legyőzni egy bűnszervezetet?”

Valószínűleg nincs még egy magyar politikus, aki annyi kormánynak lett volna tisztviselője és pártnak politikusa, mint Kerék-Bárczy Szabolcs. Kerényi György készített podcastot vele, amelyben beszél a nem létező ellenzékről, a „Fidesz-bűnszervezetről” és arról, hogy naivitás-e a köz szolgálatának lehetőségét keresni a politikában. Podcastjainkat megtalálja a Spotifyon, az iTuneson és a Google Podcaston is.

Your browser doesn’t support HTML5

Hogyan lehet legyőzni egy bűnszervezetet? Kerék-Bárczy Szabolcs az elmúlt 30 év magyar politikájáról