Miközben Oroszország az ukrán energiahálózatot célozza, önkéntesek kályhákat építenek

Önkéntes munkások próbálnak ki egy újonnan készült kályhát az ukrajnai Mikolajiv régióban október 24-én.

Az egyik hegesztő, Ramestam azt mondja, a kályhákhoz használt anyagokra külföldi adományokból van pénz, míg a készülékeket építő ukrán munkások "önkéntes alapon dolgoznak, hogy segítsenek a hazájuknak".

A kályhakészítés az OperationAid és a 4UA jótékonysági szervezetek által vezetett kezdeményezés, amelynek célja az ukrán energiainfrastruktúra elleni masszív orosz támadások polgári lakosságra gyakorolt hatásának ellensúlyozása.

Többek között az ukrajnai Rivne régióban, egy elektromos alállomás ellen október 22-én végrehajtott orosz rakétacsapás is nagy károkat okozott.

Az OperationAid egyik önkéntese fatüzelésű kályhákat oszt a lakosoknak egy meg nem nevezett faluban, a Mikolajivi régióban október 25-én.

 

Slava, az OperationAid ukrán önkéntese a Szabad Európának elmondta, hogy bár a lakosok örömmel fogadják az élelmiszert és a vizet, a kályhák sokkal nagyobb visszhangot váltanak ki. "Az emberek néha el is sírják magukat, ez most nagyon szükséges a túlélésükhöz" - mondja.

A helyi tanács vezetője magyarázza a kályha működését a frontvonalhoz közeli Pribuzke egyik lakójának.

A mikolajivi régiót a februári invázió kezdete óta nagy hatótávolságú támadások érik. Az ukrán erők az háború elején megakadályozták az oroszok kísérletét, hogy Mikolajivon keresztül nyugatra, Odessza felé nyomuljanak.

Mivel Ukrajnában mindennaposak az áramkimaradások, önkéntes csoportok fatüzelésű kályhákat osztanak a infrastruktúrális csapások által érintett falusiaknak.