Műholdfelvételeken az új belarusz védelmi erődítményrendszer az ukrán határ közelében

A május 25-i műholdfelvételeken az újonnan épített katonai erődítményekből álló Hrenyin vonal látható Homel közelében, húsz kilométerre az ukrán határtól. Az erődítményeket azután emelték, hogy Belarusz és Oroszország megállapodott nem stratégiai orosz nukleáris fegyverek telepítéséről Belaruszba.

A katonai erődítményeket rögzítő műholdfelvétel Kalinina falu közelében készült május 25-én

A belarusz Kalinina faluban a közelmúltban páncéltörő sárkányfogakat (több sorban lerakott, ék alakú beton páncélelhárító akadályokat) és katonai lövészárkokat építettek. Ezek célja, hogy lelassítsák vagy olyan helyekre tereljék az ellenség páncélozott járműveit, ahol könnyebb megsemmisíteni őket.

Műholdfelvétel a Kalinina melletti katonai erődítményekről 2023. május 25-én

A védvonal teljes hossza nagyjából két kilométer (a nyugati részen négyszáz, a keletin 1600 méter). Belarusz és Ukrajna 1084 kilométeres közös határon osztozik.

Árkok emberek és felszerelések számára Kalinina szélén

Az újonnan épített katonai erődítmények röviddel azelőtt jelentek meg, hogy katonai biztonsági és védelmi tanácskozást tartottak Belaruszban. Viktor Hrenyin védelmi miniszter bejelentette, hogy az ország területvédelme biztosítási rendszerből teljes értékű harci erővé alakul át.

A közösségi médiában képek jelentek meg az erődítményekről, amelyek egyesek szerint vélhetően csak propagandacélokat szolgálnak. Az erődítményeket Hrenyin vonalnak nevezték el a miniszterről.

Május 31-én Hrenyin a következőket mondta: „Ezeknek a biztonságnövelő intézkedéseknek a részeként az orosz védelmi miniszterrel együtt a közelmúltban aláírtuk azokat a dokumentumokat, amelyek meghatározzák az eljárást az orosz nukleáris fegyverek tárolásához Belaruszban. Ez a lépés várhatóan lehűti az elsősorban a szomszédos államokból érkező agresszív és harcias retorikát. Folytatjuk a munkát a tájékoztatás területén.”