Napi kampány: hatvanpusztai plakátozás és tapintatlan Mini Feri

Mini Feri és Márki-Zay Péter

Hogyan kell érteni a negyven százalékot; honnan jött az ötvenmillió; miről panaszkodnak a józsefvárosiak?

Nem tartja szabadnak és igazságosnak a magyar választási rendszert az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter a brit Financial Timesnak adott nyilatkozatában saját győzelmi esélyeit negyvenszázalékosnak mondta, de csak azért, mert az ellenzéki előválasztás után a londoni elemzők is ennyit adtak neki, és ő azóta mindig ezt válaszolja az ilyen kérdésekre. Az Egységben Magyarországért pártszövetség vezetője úgy látja, Orbán Viktor kormányfőnek most nincs egyetlen biztos érve, ígérete, ami garantálná a sikert. Márki-Zay szerint a kormánnyal a magyarok 53 százaléka elégedetlen, így csak az a kérdés, tudnak-e egy irányba szavazni. Később, a HVG-nek nyilatkozva hozzátette: három választást nyert eddig (két önkormányzatit és az ellenzéki előválasztást), és előzetesen mindháromszor kevesebb esélyt adtak neki, mint negyven százalék.

Adományokból fedezte eddigi kampányát az ellenzéki összefogás vezetője, eddig mintegy hatvanmillió forintot kapott – derül ki a Márki-Zay Péter által közzétett dokumentumokból. Korábban a kormánypárti sajtó támadást indított ellene, azt állítva, hogy a most hódmezővásárhelyi polgármesterként dolgozó politikus vagyonnyilatkozata szerint kampányának eddig ötvenmillió forintra becsült költségét nem lett volna miből fizetnie. Márki-Zay nyilvánossá tette családtagjai vagyonnyilatkozatát is. Az rtl.hu-nak arról beszélt, hogy személyesen is megérintette az 1999-es Austin Powers film mintájára készített kampányvideó. Azt is szóvá tette, hogy a Fidesz megsértette a fogyatékossággal rendelkező, hátrányos testi adottsággal élő embereket, amikor kitalálták a lejárató akció koncepcióját. Azt ígérte, napokon belül ismertetik a közös ellenzéki programot.

A Civil Összefogás Fórum is reagált az Austin Powers-es plakátok és kampányvideó letiltására. „A bolha és az elefánt közötti különbség a baloldalon tákolt ígéretek és kormányzás objektíven érvényesített intézkedései között a plakátügy lufija kapcsán is nyomon követhető” – írják posztjukban.

A kormányfő édesapjának hatvanpusztai majorsága előtt akciózott három ellenzéki képviselő. Gér Mihály, a Párbeszéd politikusa, Kálló Gergely (Fejér megye 4-es oevk) és Balázs Péter (Fejér megye 3-as oevk) ellenzéki képviselőjelölt a birtok bejáratát ragasztotta tele a miniszterelnök vagyonnyilatkozatának javított változatával. A dokumentumba beírták azokat a vagyonelemeket, amelyeket szerintük Orbán Viktor kihagyott – írja a HVG, amely elsőként mutatta be a telken kezdett nagyszabású építkezést belső képek, légi felvételek és tervrajzok segítségével. Az ellenzéki politikusok szerint a helyszín is bizonyítja, hogy a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer használhatatlan.

Eközben a kormánypárti sajtó arról ír, hogy egyre gátlástalanabbul sértegeti Márki-Zay Péter a vidéki embereket, emelné a rezsiárakat és a nemzeti érdekeknek is kárt okozna. Újabb dokumentumok kerültek elő Hadházy Ákos családi ügyében, a fideszes Kocsis Máté és Sára Botond pedig saját elmondása szerint a lakók panaszáradatával szembesült a józsefvárosi zárt körű járványbiztos lakossági fórumon.

Minden hétköznap egy cikkben foglaljuk össze az április 3-ra kiírt választás friss kampányhíreit. Így könnyen követheti a pártok és jelöltek népszerűségét célzó nyílt vagy burkolt történéseket.