"Új idők hőse": alig pár órát élt meg a Navalnij-graffiti

A szívet formáló Navalnij egy falfestésen Szentpétervárott. A kézmozdulatot, melyet feleségének szánt az ellenzéki vezető, egy moszkvai bíróságon kapták lencsevégre újságírók február elején, miután Navalnijt két és fél éves börtönbüntetésre ítélték.

Mindössze néhány óra múlva a helyszínre érkeztek a hatóságok, és elrendelték a fal lefestését.

Telefonon egyeztet egy rendőr a Navalnijt ábrázoló graffiti előtt.

Hamarosan sárga festékes vödrökkel érkezett a helyszínre egy csapat, hogy teljesítsék az utasítást.

Több twitteres kommentelő szerint gyorsabban reagált a rendőrség az ügyben, mint egy erőszakos bűncselekmény esetében.

Navalnijt azután fogták el, hogy 2021 januárjában visszatért Oroszországba. Előtte Németországban ápolták kórházban egy 2020 augusztusában elkövetett mérgezéssel, amiért Navalnij Putyin orosz elnököt és az orosz titkosszolgálatot hibáztatja. A Kreml tagadja a vádat.

Navalnij szabályszegést követett el, miközben feltételes szabadlábon volt egy korábbi sikkasztásos eset miatt - állt a moszkvai bíróság februári ítéletében, amely az idő alatt született, míg Navalnijt Németországban kezelték.

Navalnij bebörtönzésének híre Oroszország-szerte tüntetéseket váltott ki, melyeket erőszakos módon feloszlatott a rendőrség.

Munkások festik át az ellenzéki vezetőt ábrázoló falfestményt egy szentpétervári parkban.

"A gyönyörű, Navalnijt ábrázoló szentpétervári graffitit gyorsan átfestették. Így tesznek minden élő és gyönyörű dolgot arctalanná és halottá" - írta Navalnij ügyvédje a Twitteren. "Nekünk Oroszország a boldogság, számukra a reménytelenség és tespedés."

Mindössze néhány órát volt látható az a szentpétervári graffiti, amely Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt ábrázolta. A rendőrség szinte azonnal eltüntette. Az épület falán az állt: "új idők hőse". Sokak szerint a rendőrség gyorsabban cselekedett, mint egy erőszakos bűntett esetében.