Ezer tölgyfát vágnak ki a két éve leégett Notre-Dame újjáépítéséhez

A tűzvészben összeomlott, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított huszártornyot 1860-ban Eugène Viollet-le-Duc építette, azután, hogy lebontották az 1250-ből való, eredeti szerkezetet. 

A tervek szerint az újraépítés előkészítése nyár végére fejeződik majd be, és utána kezdődhet meg a tényleges munka. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a 2024-ei határidő kissé korai, és ha akkor meg is nyitja majd kapuit a székesegyház a látogatók előtt, utána még akár két évtizedet is igénybe vehet, amíg ténylegesen elkészülnek a munkálatokkal.

Macron francia elnök a tűzvész második évfordulóján, 2021. április 15-én látogatott el a székesegyházba Párizs polgármesterével, Anne Hidalgóval és a felújításért felelős kormánybiztossal, Jean-Louis Georgelinnel.

Nagy erőkkel folynak a Notre-Dame székesegyház újraépítésének előkészületei. 

Ezt a kivágott tölgyfát a székesegyház ma még üresen tátongó templomtornyának és tetejének újraépítéséhez használják majd fel. Összesen ezer több száz éves tölgyet vágtak ki, hogy az eredeti állapotának megfelelően restaurálhassák a huszártornyot. 

A tűz előtt is felújítás alatt állt a székesegyház huszártornya, és fel volt állványozva egy része. 

A leégett állványzat eltávolításáról is gondoskodni kellett az előkészületek alatt, méghozzá úgy, hogy közben ne omoljon össze az egész épület.

Az előkészületeket a koronavírus-járvány is hátráltatta. 

Azt ígérte a francia elnök, hogy öt év alatt, a párizsi olimpia évére visszaállíthatják eredeti állapotába a 2019. április 15-i tűzvészben leégett székesegyházat. Az előkészületeket azonban a koronavírus késleltette.