Nyitva hagyott kérdések

Your browser doesn’t support HTML5

Tényleg segítjük az erdők természetes megújulását azzal, ha tarrá vágjuk őket? Hogyan magyarázható az orosz agresszió Putyin szerint az orosz iskolásoknak? Miért engedetlenek a pedagógusok, és miért hiányzik az élni hagyás a (kultúr)politikából? A hét videóiból, képgalériáiból és podcastjaiból válogattunk.

Az, hogy a tűzifarendelet szabad utat adott az erdők tarvágása előtt természetvédelmi területeken is, nem csak a természetvédőket háborította fel. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az erdővédelmi törvény korábbi módosításainak köszönhetően mára már bevett gyakorlat, hogy állami erdészetek egyszerre vágnak tarrá egy időben ültetett, összefüggő erdőterületeket akár őshonos fákkal természetvédelmi területeken is. A héten videóban számoltunk be arról, mi történik így évek óta a balatonfüredi erdőben, ahol nemcsak az élővilágnak okozhat a vágásos üzemmód károkat, de az erdők vízmegtartó képességének is, aminek veszélyeit talán nem kell magyarázni most, az egyik legsúlyosabb aszályos nyár után.

Your browser doesn’t support HTML5

Érdekében állhat-e az erdőnek, hogy nagy területeket vágjanak ki belőle?

Beszámoltunk arról is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt hét csütörtökön orosz iskolásoknak azt mondta, hogy Ukrajna egészen a közelmúltig nem is volt igazi ország. Putyin egy nyílt órán csodálkozott azon, hogy egyes ukrán gyerekeknek fogalmuk sincs arról, hogy Oroszország és Ukrajna is egykor a Szovjetunió része volt.

Your browser doesn’t support HTML5

Putyin: Ukrajnában oroszellenes enklávé alakul

Közben elkezdődött a tanév Ukrajnában is, ahol nem minden diák tudott visszamenni az iskolapadok mögé, mert ott, hol egykor az iskolájuk állt, most csak romok vannak mindenütt:

A lebombázott ukrán iskola diákjai

Az idei tanévet sok helyen polgári engedetlenséggel kezdték a tanárok. Hogy miért, arról (is) kérdeztük a pedagógussztrájk és engedetlenség egyik fő alakjává vált Simkó Editet a Szelfiben:

Your browser doesn’t support HTML5

Azzal árulnám el a gyerekeket és a jövőnket, ha nem szólnék, hogy baj van

Beszélgettünk Alföldi Róberttel, akit legutóbb a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának választottak. Bár a Jászai Mari-díj mellett több mint negyven díjjal és elismeréssel kitüntetett színész-rendező havi 30-32 előadásban játszott az elmúlt évadban, de a rendezés, ami szintén fontos számára, ahogy mondta, kikopott. Az idei évadra csak a Budaörsi Latinovits Színházba hívták direktorként.

Csütörtökön, 96 évesen, 71 évnyi uralkodás után meghalt II. Erzsébet, akiről egy képgalériával emlékeztünk meg:

Egy élet képekben - II. Erzsébet