Orbán Viktor álma a budapesti maxi-Dubajról

Elmaradt a magyar kormányfő kávészünete és vétója is a csütörtöki EU-csúcson, mert utóbbival már valóban átlépett volna egy vörös vonalat a brüsszeli tudósítónknak nyilatkozó diplomaták szerint. Orbán Viktor ugyanakkor nem adta fel álmát a budapesti „maxi-Dubajról”, sőt rendeletbe adták a megépítését, bár rajta kívül, úgy tűnik, senki sem szeretne több felhőkarcolót Budapesten – derült ki oknyomozó sorozatunk, a Szabadon újabb epizódjából. A Kubatov-listák a színészekre is érvényesek, mert a kultúrában is árokásás indult a kétezres évek elején – mondta el Szelfi című podcastunkban Gyabronka József. A hét legnézettebb videóiból és podcastjeiből válogattunk.

Most nem tarthatott kávészünetet a magyar kormányfő, Orbán Viktornak színt kellett vallania az EU-csúcson Ukrajnáról, mert vörös vonalat lépett volna át azzal, ha megvétózta volna az Ukrajnának szánt EU-s pénzügyi támogatást – mondta több magas beosztású diplomata brüsszeli tudósítónknak podcastsorozatunkban:

Ez alkalommal el is maradt a kávészünet. A magyar kormányfő hozzájárult az ukrán pénzügyi csomaghoz, annak ellenére hogy közben egy feltétele sem teljesült, bár később kicsit sajátosan számolt be a Brüsszelben történtekről:

A Szelfiben Gyabronka József volt a vendégünk, aki elmondta: a Kubatov-listák a színészekre is érvényesek. A színész úgy látja: a kétezres évek elején rettenetes árokásás indult, amit nem ő kezdett, pedig szerinte az nem létezik, hogy kizárólag a hatalom megtartása miatt így megosszanak egy nemzetet. Kurzusfilmben semmiképp nem vesz részt, mindegy, melyik oldalról van szó.

A teljes interjút itt tudja megnézni:

„Orbán Viktornak az az elvárása, hogy Budapesten középszerű dolog nem épülhet. Mi soha nem mini-Dubajt építünk, hanem maxi-Dubaj lesz, ha megépül” – magyarázta el a kormány elképzeléseit Lázár János a Rákosrendezőre tervezett beruházásról, ahova Normafa magasságú felhőkarcolót, gigaplázát és ötvenezer új lakást is terveznek építeni.

Közben még a kormánypártiak többsége, sőt Lázár János szerint sincs szükség több felhőkarcolóra Budapesten a Mol-torony után. Milyen lesz akkor Budapest 2030-ra? Ezzel foglalkozik a Szabadon új epizódja:

Tavaly 85.200 gyermek jött világra, a Központi Statisztikai Hivatal még nem rögzített ilyen alacsony értéket egyetlen korábbi évben sem. A természetes fogyás 42 ezer fő volt, egy teljes nagyvárosnyi magyar tűnt el egy év alatt – derült ki a KSH adataiból:

Ha a kormány úgynevezett családbarát intézkedései ellenére is rohamtempóban fogy a magyar, legalább szánkózódombok épülhetnek uniós támogatásból. Egy kis üröm az örömben, hogy a kömpöci szánkózódomb környékén a helyiek szerint a havas napok száma évente mínusz kettő, illetve hogy az EU-s támogatást elvileg nem erre, hanem záportározó kialakítására kellett volna fordítani.

Mindeközben több tízezren tüntettek a héten Robert Fico ellen Szlovákiában, mert a nemrégiben megválasztott szlovák kormányfő be akarja zárni a pártját is vizsgáló korrupcióellenes ügyészséget, ezzel együtt pedig enyhítené a gazdasági bűncselekmények büntethetőségét:

Több tízezren tüntettek Pozsonyban Fico ellen, aki be akarja zárni a pártját is vizsgáló korrupcióellenes ügyészséget