Orbán Viktor Bécsben magyarázta a tusványosi beszédet, azt mondta, néha félreérthetően fogalmaz

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár Bécsben 2022. július 28-án

Orbán Viktor szerint a találkozón beszéltek az ukrajnai háborúról, gazdasági és „intellektuális kérdésekről” – utóbbira példaként a rasszizmust említette. „Ausztria a rasszizmus mindenféle formáját elutasítja, és ennek bármiféle relativizálását is” – hangsúlyozta az osztrák kancellár. Karl Nehammer úgy fogalmazott, ebben a kérdésben azért is különösen nagy felelősség hárul rájuk, mert részesei voltak a nemzetiszocializmus bűneinek.

A Telex a tudósításban felidézi, hogy az osztrák kancellárral közös bécsi sajtótájékoztató volt az első nyilvános esemény, amelyen Orbán Viktor megjelent a nem kevert fajú magyarokról szóló tusványosi beszéde óta.

A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón a Telex tudósítása szerint Orbán Viktor egyebek között azt mondta, hogy az antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében teljes az egyetértés a két ország között.

„Amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is.”

Orbán szerint az antiszemitizmus elleni küzdelemben a magyar kormány élen jár, zéró tolerancia van érvényben a közbeszédben is.

A tájékoztatón saját magát migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálta. Szerinte ez nem faji, hanem kulturális kérdés, mert a politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”.

Orbán Viktor azt mondta, „a civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van. És ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni a határainkat.”

Hozzátette: „előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz”. Szerinte nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán szerint Ukrajnára rá kell kényszeríteni egy békét, Putyinék pedig jól járnak a háborúval

Az osztrák kancellár arról beszélt, hogy Magyarország fontos geostratégiai partnere Ausztriának, különös tekintettel arra, hogy Ukrajna szomszédja is, így az elsők között érte el a menekülthullám Ukrajna felől. Karl Nehammer elmondta, hogy Ausztria nyolcvanezer menekültet fogadott be, a déli migrációval kapcsolatban pedig kifejtette, hogy Magyarországot előbb éri ugyan el a menekülthullám, de az aztán továbbcsapódik.

Az osztrák kancellár a közös határőrizet fontosságát hangsúlyozta, Orbán Viktor pedig azt mondta, arra volt kíváncsi, hogy Magyarország a nagyon nehéz időszakban is számíthat-e osztrák barátaira, és erre pozitív választ kapott.

Orbán egyébként ismét bírálta az Európai Uniót. Úgy fogalmazott, hogy „Brüsszel nekünk nem a főnökünk”. Szerinte a magyar kormány nem kibabrálni akar az unióval, hanem hozzátenni a magáét, mert az EU nem Brüsszelben van, hanem Bécsben, Budapesten, Madridban, Berlinben.

Ehhez kapcsolódóan: Von der Leyen: Európai léptékű válságra európai léptékű válasz kell