„Örökké emlékezni fogok erre” – Európai turnéra indulnak a Kijevi Szimfonikusok

Ukrajna legjobb klasszikus zenészei közül néhányan európai turnéra indultak egy kulturális misszió keretében, amely a Kijevi Szimfonikus Zenekar szerint „az orosz agresszió elleni, minden lehetséges módon történő küzdelem” része.

A Kijevi Szimfonikus Zenekar tagjai próbálnak a Varsói Filharmónia hangversenytermében április 19-én

Április 21-én volt a nyitóestje a Kijevi Szimfonikus Zenekar történelmi európai turnéjának, amely a lengyelországi Varsóban kezdődik, és május 1-jén a németországi Hamburgban ér véget.

Olekszij Psenyicsnyikov, a zenekar másodhegedűse egy varsói próbán

Olekszij Psenyicsnyikov ukrán hegedűművész április 21-én a Szabad Európának elmondta, hogy azért csatlakozott a turnéhoz, mivel hazájában háborús állapotok uralkodnak, ezért, ahogy meséli, „a családommal ültem, és nem tudtam semmit tenni. A hadseregünk a jövőnkért és a szabadságunkért harcol, így nem tudok csak ülni és várni nem tudom, mire”.

Miután lehetősége nyílt arra, hogy Lengyelországban és Németországban turnézzon, a 22 éves fiatalember azt mondta, nagyon fontosnak érezte, hogy részese lehet ennek a kulturális missziónak.

Egy dobos az ukrán zászló színeiben pompázó dobverőket használ a varsói próbán

Olekszandra Zajceva, a zenekar nemzetközi menedzsere a Szabad Európának elmondta, hogy a turné megszervezése bőven megérte, mert „lehetőségünk nyílt arra, hogy mint nemzet megszólaljunk és üzenetet küldjünk az európai társadalomnak a kultúránkról (…) megmutatni, hogy normális, élő emberek vagyunk, hogy nekünk is van kultúránk és klasszikus zenénk, hogy az emberek ne úgy gondoljanak ránk, mint akik csak háborút vívnak vagy fegyvert akarnak”.

Több női zenész már korábban elmenekült a háború elől, és menekültként van nyilvántartva Közép-Európában. A zenekar legtöbb tagja eljött Ukrajnából, de amint véget ér az Ukrajna Hangja turné, visszatérnek. A 18 és 60 év közötti ukrán férfiaknak jelenleg tilos elhagyniuk az országot, a kijevi zenekar több tagjának engedélyt kellett kérnie a külföldre utazáshoz.

A zenekar rézfúvósszekciója próbál Varsóban április 19-én

A zenészek több ukrán zeneszerző, köztük Borisz Ljatosinszkijnak a második világháború által ihletett szimfóniáját adják elő, amelynek témája a háborút legyőző béke.

Az április 21-i koncertet hirdető felirat a Varsói Filharmónia előtt

Zajceva szerint a turné célt adott a zenészeknek, miután sokan „gyengének vagy tehetetlennek érezték magukat, mert tudják, hogy nem képesek fegyvert fogni a kezükbe és megvédeni a földjüket”.

De a hangszerekkel és a fellépési lehetőséggel, folytatja, „érzik ezt az erőt, a hajlandóságot, hogy harcoljanak az értékeikért a saját területükön – úgy értem, a zene területén”.

Olekszij Psenyicsnyikov (középen) más vonósokkal a varsói próbán

A hegedűművész Psenyicsnyikov számára a turné máris maradandó emlékekkel szolgált. Miután a lengyel fővárosban töltött első éjszakáján a központban sétált, elmondása szerint „ukrán zászlókat láttam szerte a városban, minden utcán és minden épületen ukrán nyelvű szavak voltak, hogy »Veletek vagyunk« és »Segíteni fogunk«. Erre örökké emlékezni fogok!”