"Kiszámíthatatlan a helyzet" – Hadgyakorlat a tádzsik-afgán határnál

A gyakorlatozók új orosz lőfegyvereket, lángszórókat és légvédelmi rakétavetőket használtak.

Moszkva és közép-ázsiai volt szovjet szövetségesei két hadgyakorlatot is tartottak az elmúlt hónapban Afganisztán közelében.

A hadgyakorlat előzménye, hogy tálib fegyveresek elfoglalták Afganisztán északi tartományainak nagy részét, amely szomszédos a volt szovjet-tagország Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal.

Sherali Mirzo tádzsik védelmi miniszter a hadgyakorlat után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a gyakorlat megtartását elsősorban a "kiszámíthatatlan afgán helyzet" indokolta.
 

Shukhrat Khalmukhamedov, az üzbég fegyveres erők vezérkari főnöke kijelentette, hogy "ez a helyzet megköveteli, hogy éberek maradjunk és harci készültségünk megmaradjon."

A hadgyakorlaton használt fegyverek és harci járművek a tréning után is a tádzsik katonai bázison maradnak, jelentette be Alekszandr Lapin orosz központi katonai körzeti parancsnok. 

Az orosz parancsnok azt is elárulta, olyan taktikai módszereket gyakoroltak, amelyeket az orosz katonai erők Szíriában sajátítottak el.

Oroszországnak Tádzsikisztánban is van katonai bázisa, és megígérte közép-ázsiai volt szovjet szövetségeseinek, védelmezi országaikat az Afganisztánból származó fenyegetéssel szemben.

Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagja.

Sherali Mirzo tádzsik védelmi miniszter (középen) és Alexander Lapin orosz parancsnok (jobbra a második) a tádzsik-afgán határnál, a Harb-Majdon kiképző pályán tartott hadgyakorlaton.

Közös hadgyakorlatot tartott a tálib erők előrenyomulása miatt az orosz, az üzbég és a tádzsik hadsereg alig 20 kilométerre a tádzsik-afgán határtól.