Koporsóbemutató: nem mindennapi expó nyílt Oroszországban a járvány idején

Gyászruha-bemutató, rituális virágkötészet és koporsójelmezek – meglehetősen bizarr az a moszkvai temetkezési kiállítás, amelyet 1993 óta minden évben, idén október végén rendeztek meg Oroszországban. Mindeközben oroszok százai halnak meg naponta koronavírus okozta fertőzésben.

A kiállítás az olasz Tanexpo és az orosz Necropolis vásár közös projektje, 2021-ben október 26–28. között rendezték meg. A gyászolókat színészek alakították a bemutatott tárgyak mellett.

Az expón látható koporsókat rendezgetik az esemény szervezői

A moszkvai a világ legjelentősebb temetkezési kiállítása, amely minden évben az aktuális trendeket mutatja be az európai, illetve az orosz temetkezési piacon.

A Nika ravatalozó kiállítóstandjánál beszélget két férfi

Balzsamozóworkshop, rituálisvirágkötészet-óra és jogi temetkezési leckék: csak néhány példa a nem szokványos expó programjából.

Gyászruhákból rendeztek divatbemutatót a moszkvai temetkezési kiállításon

Okszana Zavoronkó, az orosz Necropolis-expó egyik munkatársa elmondta a Szabad Európának, hogy a koronavírus-járvány hatására megnőtt az érdeklődés a temetkezési iparág iránt.

„Egyre többen ismerik el a munkánkat – mondja, – mert oly sokakat érintett a halál az elmúlt két évben.”

Volt, aki koporsójelmezt öltött az eseményre

Míg a kétezres évek óta folyamatosan csökkent a halálozási ráta, 2020-ban Oroszországban – és a világ sok más országában is – ugrásszerűen megnőtt a mutató a Covid-járvány miatt. Ez a trend pedig folytatódni látszik. Október 27-én 1123-an vesztették életüket a járványban Oroszországban 24 óra leforgása alatt.

Az egyik koporsó bélését veszik szemügyre a nem mindennapi moszkvai kiállítás résztvevői

Zavoronkó elmondása szerint mintegy ezer látogatót vonzott a kiállítás az első napon. Bár a látogatók jelentős része temetkezési szakember, „néhány művész és további érdeklődő a gyászruhabemutatóra érkezett”.

Nem csak fejdíszként, maszkként is szolgál ez a kreáció

Zavoronkó megerősítette, vannak, akik meglehetősen szokatlan kinézetű fejfedőket hordanak a gyász ideje alatt.

Egy koporsónak támaszkodva pózol a divatbemutató egyik modellje

„A halál egy újfajta megértésének küszöbére érkeztünk” – áll a Necropol kiállítótér weboldalán. Hozzáteszik, a szervezők célja az 1993-as első kiállítás óta, hogy „megváltoztassák a társadalom hozzáállását, és megmutassák, a halál ugyanolyan gyönyörű, mint egy gyermek születése”.

Oroszországban széles körű lezárásokat jelentettek be, ezért a moszkvai kiállítást is a tervezettnél korábban, október 28-án zárták be.