Skandináv tűzerő: a hazai gyártású fegyverek, amelyeket a svédek és a finnek a NATO-ba hoznak

Válogatást mutatunk be azokból a hazai gyártású fegyverekből és járművekből, amelyek a NATO arzenálját erősítik majd, ha sikeresnek bizonyul Finnország és Svédország csatlakozási kérelme.

A 90-es harci jármű

A svéd páncélozott jármű egyedülálló módon a Formula–1-es versenytechnológián alapuló, aktív csillapítású felfüggesztést alkalmaz, amely folyamatosan alkalmazkodik a terepviszonyokhoz. A csúcstechnológiás felfüggesztés sebességelőnyhöz juttatja a járművet a göröngyös talajon, de jelentősen bonyolultabbá teszi a karbantartást. A CV90 alapmodellje egy másodpercenként öt darab, 40 mm-es lövedék kilövésére képes automata ágyúval van felszerelve.

Bandvagn Skyddad 10

A svéd–brit járművet elég széles lánctalpakkal szerelték fel ahhoz, hogy olyan havas vagy mocsaras pusztaságokon is át tudjon haladni, amelyek a legtöbb katonai jármű számára járhatatlanok lennének. A BvS 10 páncélozott, de elég könnyű ahhoz, hogy ússzon, lassan kanyarogjon át a vízi utakon a lánctalpakon lévő gerincek segítségével. Nehézgéppuskával is felszerelhető, és a füstgránátvetők (ezen a képen az első ablakok felett) repeszgránátokat is kilőhetnek.

155 GH 52 APU

A finnek masszív tüzérségi fegyvere 155 mm-es lövedékeket lő ki – ezt tekintik az ember által betöltött lövedékek felső határának. Bár úgy tervezték, hogy egy másik járművel vontassák, a 13,5 tonnás ágyúnak saját kis motorja van, amellyel rövid utat meg tud tenni terepen. A löveg állítólag komoly műszaki problémákkal küzd, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra az Egyiptomnak történő eladás előtt. Ez Finnországon kívül az egyetlen ország, amely használja a fegyvert.

AMOS

A finn–svéd Advanced Mortar System, amely itt egy finn Patria AMV-vázra szerelve látható, egy olyan kétcsövű aknavető, amely számítógépes célzást alkalmaz, és amely képes tíz aknavető lövedéket egy pillanat alatt célba juttatni. Az automatizált tüzelőrendszer az első két lövedéket magas ívben lövi ki, majd fokozatosan alacsonyabb röppályára állítja őket, úgy időzítve, hogy az összes lövedék egyszerre csapódjon be.

Patria AMV

A finn páncélozott moduláris jármű több különböző fegyver platformjaként szolgál, beleértve a távirányítású ágyúkat, amelyek fölöslegessé teszik a sebezhető emberi lövész közreműködését. A katonai jármű akár tizenkét embert is képes szállítani, rendkívül sikeres az exportpiacon, több száz darabot adtak el belőle külföldön. Az AMV lengyel változatai állítólag túlélték az RPG-lövedékek közvetlen találatait az afganisztáni harci szolgálat idején. 2009-ben egy lengyel katona meghalt az egyik járműben, miután egy út menti bomba robbant fel mellette.

95 S 58-61

A nehézkes visszarúgás nélküli löveget Finnországban fejlesztették ki az ötvenes években, és képes átütni a több mint félméteres páncélzatot is. A Musti becenevet a finn fekete kutya szó után kapta, mert az eb hangos ugatására emlékeztetett, és mert rendszeres sétákra van szükség ahhoz, hogy tűzállásba kerüljön.

Archer tüzérségi rendszer

A svéd Archer automatizált ágyú 30 másodperc alatt képes leparkolni, célozni és tüzelni, majd ugyanennyi idő alatt összecsukja magát, és elrobog a biztonságba. A hipermodern tüzérségi rendszer 155 mm-es lövedékeket lő ki, köztük a drága, amerikai gyártmányú Excalibur irányított tüzérségi lövedékeket, amelyek képesek önmagukat olyan pontossággal irányítani, hogy hatvan kilométerről eltaláljanak egy autót. Az Archer-rendszerhez tartozik egy páncélozott teherautó, amely megvédi a benne lévő vezetőt a repeszektől és a kézifegyverek tüzétől.