Szociális tűzifa, ársapka, öregedő tanári kar – a hét legjobb fotói és videói

A Berecz Antal Általános Iskola tanárainak korfája

Szabadon című műsorunkban a szociális tűzifával kapcsolatos visszásságoknak jártunk utána, és megvizsgáltuk a hazánkban is bevezetett hatósági árak témáját is. Szomorú fotókat láthattunk az öregedő magyar tanári karról, végül pedig visszautazhattunk a rendszerváltás korába a zene segítségével.

A kormány tizenegy éve oszt szociális tűzifát, de csak olyanoknak, akik ötezer fő alatti településen élnek. Idén télen is ötmilliárdot szántak erre, ami 180 ezer háztartásnak összesen háromheti tüzelőre elég. Hogy lehetséges mégis, hogy pont a legelesettebbeknek nem jut a kormány adományfájából? Ennek jártunk utána a Szabadonban.

2021 őszén Magyarország hatósági árat vezetett be több termékre, és idén újabb termékek árát szabályozták. Akárcsak Argentínában, ahol tavaly ősz óta több száz termék kapott ársapkát. Beváltotta-e vajon az intézkedés a hozzá fűzött reményeket azóta? Elmagyarázzuk egyszerűen, hogyan hatott ez az argentin gazdaságra.

„Ki fog holnap tanítani?” – tehetjük fel a kérdést azoknak a fotóknak a láttán, amelyeket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete posztolt közösségi oldalán. A fotókat az iskolák küldték be nekik, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen nagy a baj. Legófigurák, lehullott falevelek, színes ceruzák vagy NAT-os tankönyvek ábrázolják ugyanazt a problémát.

Végül a rendszerváltás körüli évek alter zenéjének meghatározó arcait bemutató sorozatunkat ajánljuk, amelyben ezúttal Barcs Miklós foglalta össze élet- és művészi filozófiáját. A Flash együttes frontembere a stúdióba nem hozta be állandó fellépőtársát, a láncfűrészét, de így is kíméletlenül leszámol mindennel és mindenkivel.

Your browser doesn’t support HTML5

„Rohadjon meg mind” – Barcs Miklós, a Flash együttes vezetője