Szükségállapot, 180 fölött a nyugat-európai áradások halálos áldozatainak száma

Submerged cars and other vehicles are seen on the federal highway B265 in Erftstadt, western Germany, on July 17, 2021,

Sorra kerülnek elő a holttestek, ahogy a mentőalakulatok mélyebbre ásnak a visszahúzódó vizek helyén a törmelékben. Az árvíz miatt szükségállapotot hirdettek Bajorország délkeleti részén. Angela Merkel kancellárt az egyik legnagyobb pusztítást elszenvedett területre látogatott vasárnap.

Egyedül Németországban 156-an vesztették életüket, de sokakat eltűntként tartanak nyilván, így félő, hogy ez a szám még emelkedni fog.

Letarolta Nyugat-Európa egy részét a Berndt

Száz éve nem látott esőzések okoztak árvizeket, földcsuszamlásokat Németország nyugati részén, Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban, de árdások voltak a cseh-német határvidéken és Ausztriában is. Az áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe. Komoly fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben.

Vasárnapra 180 fölé emelkedett a nyugat-európai áradás áldozatainak száma, egyre több holttest kerül elő, ahogy visszahúzódnak az esőzések miatt kiöntött folyók, és a mentőalakulatok hozzáférnek a nyomukban maradt törmelékhez.

Németországban Észak-Rajna-Vesztfália, a Saar-vidék és Rajna-Pfalz a leginkább érintett terület. A rendőrség adatai szerint 110-en vesztették életüket a Rajna-Pfalzban fekvő Ahrweiler térségében. A szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország legnépesebb tartományában 45 halottról tudnak, köztük van négy tűzoltó. Belgiumból 27 halálos áldozatot jelentetek – tudósít a AP.

Angela Merkel német kancellár az árvíz sújtotta területeken, a nyugat-németországi Schuldban, 2021. július 18-án.

Angela Merkel kancellár vasárnap felkereste Schuldot, az áradás által elpusztított Ahrweiler melletti falut. A kancellár úgy fogalmazott,

"a német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét ".

Merkel gyors pénzügyi segítséget ígért az újjáépítéshez, mind mondta, már szerdán elindítanak egy segélyprogramot. A kancellár úgy fogalmazott, "(...)a német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét "

Bocsánatkérésre kényszerül a Merkel legesélyesebb utódjaként emlegetett politikus

A CDU-s Armin Laschet és kísérete az egyik árvíz sújtotta helyszínen a kamerák tanúsága szerint a háttérben jókat nevetett valamin, miközben az előtérben Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök az áldozatokról beszélt.

Észak-Rajna-Vestfália kormányfője, aki egyben az ország lehetséges jövőbeni kancellárja bocsánatot kért a viselkedéséért.

Frank-Walter Steinmeier német államfő szombaton, Észak-Rajna-Vesztfáliába tett látogatása során szolidaritásra és adományozásra szólította fel az embereket, Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter pedig azt mondta, "országos erőfeszítésre" lesz szükség a régió talpra állításához.

Áradás pusztított szombat este a német-cseh határvidéken is, valamint Németország délkeleti sarkában és Ausztriában a német határnál is.

Halálos árvíz Németországban

Kiürítették Berchtesgadenert, villámárvíz Ausztriában

Az árvíz miatt szükségállapotot hirdettek Bajorország délkeleti részén, Berchtesgadener járásban. Különösen nehéz a helyzet Berchtesgadener és Bischofswiesen településeken. Számos házat elöntött a víz, legkevesebb 65 embert evakuáltak.

Azoknak, akik maradtak, azt tanácsolták, hogy hagyják el az épületek alsó szintjeit, és ne menjenek az utcára, mert félő, hogy a Traun és a Tiroler Achen folyók vízszintje vasárnap este meredeken emelkedik majd. Csak a Berchtesgadenernél a Ache vízszintje 1,5 méterrel magasabb annál, mint amit előrejeleztek.

Villámárvíz tarolta le a határ túloldalán az osztrák Hallein városát szombaton késő este. Sebastian Kurz kancellár a Twitteren arról írt, hogy az özönvízszerű esőzés és a vihar súlyos károkat okoz Ausztria több részén.

Your browser doesn’t support HTML5

Árvíz Európában: drónfelvételeken a pusztítás

Készült az AP és az MTI felhasználásával.