„Szúnyogtornádó" söpör végig Kamcsatkán

Oroszország, Kamcsatka: szúnyograjok az égen

Kamcsatka egén valósághű tornádó alakzatot formáznak a szúnyograjok. A helyiek szerint nem új keletű a probléma. Az év ezen időszakában mindig elsötétül az ég a rengeteg szúnyog miatt.

Párjukat üldözik, azaz keresik ilyen viharosan.

Óriási a sajtóvisszhangjuk azoknak a képeknek, amelyek a Kamcsatka egét elsötétítő szúnyograjokról készültek, de a helyiek szerint nem új keletű a probléma. Az év ezen időszakában mindig elsötétül az ég a rengeteg szúnyog miatt.

„Szúnyogtornádó" Uszty-Kamcsatszk falu fölött július 17-én, egy autóból fényképezve

„Korán reggel indultam el otthonról, és pont a sűrűjébe kerültem bele. Nem tudom, milyen magasra ért fel ez a »szúnyogtornádó«, de olyan volt, mintha egészen a felhőkig nyúlt volna fel", mesélte a helyi újságnak, a Kamcsatka Informnak Alekszej Ponomarjov kamcsatkai lakos, aki videóra vette az apokaliptikus jelenetet. Ponomarjov szerint a szúnyograjok egyik percben még magas oszlopokat rajzoltak ki, aztán hirtelen eltűntek, majd megint előjöttek, és kezdődött az egész elölről.

Szúnyogokból álló „oszlopok" a Kamcsatka folyó mocsaras partvidéki szakasza fölött

Egy 2005-ben megjelent kutatás szerint az ehhez hasonló „szúnyogtornádók" ritkák, de így kereshetnek a hímek nőstényt maguknak.

A szúnyogok ismerkedési forgatókönyve ilyenkor a következő: a rajok hatalmas oszlopokat formáznak, és lassabb szárnycsapkodásukról azonosítanak minden egyes nőstényt, amelyik berepül ezekbe. Majd körbeveszik a nőstényt, amely valamelyikükkel távozik a „tornádóból".

A jelenség korábbi megfigyelései során, köztük egy Argentínában készült videóval, azt jegyezték meg a kutatók, hogy általában olyan helyen formálnak ilyen alakzatokat a vérszívók, ahol könnyen észrevehető „rajjelzők" találhatók a talajon, és ahhoz képest tartják meg a helyzetüket. Az orosz utak fölött összegyűlt rajok számára valószínűleg a pocsolyák lehetnek ezek a viszonyítási pontok.

A „szúnyogtornádókról" ezúttal Uszty-Kamcsatszkban készültek felvételek, egy faluban a Kamcsatka folyó mocsaras partján, ami hírhedt a szúnyogjairól. A helyiek szerint a vérszívók olyan agresszívak, hogy még a nyári zivatarok közben sincs tőlük nyugtuk.

„Minden évben gondot okoznak nyáron. Most az eső után jelentek meg, de úgy tűnik, idén még a szokásosnál is többen lesznek", mondja Ponomarjov.