A mostari híd és Szarajevó: felébred hosszú, pandémiás álmából a turizmus?

A Szarajevó óvárosában áruló Kenan Hindity fazekas megélhetését az mentette meg, hogy a járvány alatt az Instagramon tudta árulni portékáit. 

Hindity beszélget a vásárlóival. Azt mondja, úgy tűnik, kezd újraéledni a bolt forgalma. 

A Tara torony Mostar híres Öreg hídja mellett.

Turisták Mostar óvárosában.
Márciusban 45 százalékkal több turista látogatott el az országba, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a járvány első hulláma alatt.

A szarajevói merényletről elnevezett múzeum a Ferenc Ferdinánd főherceg ellen elkövetett 1914-es merénylet helyszínén található. A múzeum egykor a turisták egyik legnépszerűbb célpontja volt.

 

Szarajevó központjában található ajándékboltjában várja a turistákat Adnan Ljubovity.  
"Tavaly gyakorlatilag megállt itt az élet. Pedig korábban egyre többen jöttek a világ távolabbi részeiről is. Mostanában a legtöbben Szerbiából, kevesebben Horvátországból és Szlovéniából érkeznek" - mondja a boltos.

Szerb turisták pózolnak Szarajevó oszmán időkből fennmaradt fakútjánál.

A szerb Szlobodan Camagity csak egy órára állt meg Szarajevóban. Barátaival Koszovót, Albániát és Montenegrót látogatták eddig végig, mint mondja, egy "korona- balkáni túra" keretében. "Itt még mindig érvényben vannak a járványügyi korlátozások a turisták számára. Mivel Montenegróból jövünk, ezért 12 órán belül el kell hagynunk Boszniát."

Igor Kazity egyike azoknak, akik a turistákat szórakoztatják azzal, hogy fejest ugranak a folyóba a 25 méter magasan átívelő hídról. A Szabad Európának azt mondja, egyre több turista érkezik megint Mostarba. 

Arszlan Meszihovity, egy helyi kézműves söröző tulajdonosa szerint is folyamatosan javul a helyzet. Úgy tapasztalja, hogy a sörfogyasztástól a járvány alatt sem fordultak el az emberek. 

Bosznia-Hercegovina korábban pezsgő életű turista látványosságaihoz látogatott el a Szabad Európa, és beszélt azokkal, akiknek a megélhetése függ attól, hogy újra fellendüljön itt az idegenforgalom.