"Igyál szívószálat!"

Elképesztő mennyiségű szemetet gyűjtött össze egy Greenpeace-expedíció augusztus közepén. Csak az első napon 78 kilogramm hulladékot gyűjtöttek be a Ladoga-tó partján, legnagyobb része eldobható műanyag.

„Ez a szemét a városokból jön, hajókról, csónakokról vagy a turistáktól. Sajnos mindez itt végzi, egy elhagyatott partszakaszon. Elképesztő látni, hogy milyen mozgása van a hulladéknak”- mondja a Greenpeace oroszországi kutatója, Antonina Jevtesina.

Medve lábnyoma a Ladoga-tó partján. A természetvédelmi területen csak az állatok mozoghatnak szabadon. A turistákat kitiltották, az övezet dolgozói pedig csak kijelölt útvonalon közlekedhetnek.

„A szennyezés egyik forrása elsősorban Szentpétervár és a Szvir menti települések, mivel a folyó közvetlenül a Ladoga-tóba ömlik. Rengeteg lakossági hulladék köt ki így itt. Műanyag és élelmiszer csomagolások, edények. A tengeri hajók is potenciális szennyezők”- állítja Dmitrij Nyeszterov, a szervezet munkatársa.

A felirat így szól: "Igyál szívószálat!"

Lufi a parton. A magyarázatot Irina Kozlovskikh adja: „A szentpétervári ballagásokon hagyománnyá vált, hogy léggömböket engednek az égbe. Azok viszont nem a sztratoszférában durrannak ki, hanem kipukkadva itt kötnek ki, és sokszor állatok halálát is okozzák”.

 

„A szemét nagy része egyszer használatos műanyag, eldobható palackok, hungarocell-törmelék, ha egy nagy műanyag habpanel kerül a Ladoga-tóba, több száz apró darabra bomlik szét, és ezeket már lehetetlenség begyűjteni. Ezek az apró darabok különféle nehézfémeket és méreganyagokat szívnak fel, ami ha egy madár vagy hal szervezetébe jut, akkor már nemcsak egy műanyag darab, hanem már egy mérgező műanyag darab”- magyarázza Kozlovskikh.

”Nyeszterov (balra) azt mondja: „A műanyag könnyű, könnyen eljut bárhova. Amit találtunk, az csak a jéghegy csúcsa. A hulladék egy része elsüllyed, és az áramlat már nem hozza a partra”.

”Műanyag kupak. „A műanyag összegyűjthető, de mivel ki van téve az időjárásnak, a napsugárzásnak, így apró darabokra, mikroműanyagokra bomlik, amiket már nem lehet összetakarítani”- magyarázza az aktivista.

Az összes műanyagnak csak a felét hasznosítjuk újra- állítja a Greenpeace. A kidobott palackok szemétlerakókba, folyókba, erdőkbe és az óceán, a tenger vagy éppen a tavak partjára kerülnek.

A Greenpeace oroszországi szervezete hasonló expedíciót szervezett a Kur-földnyelvre és a Bajkál-tavat övező területre is. Az itt szerzett tapasztalatokat az eldobható műanyagok elleni kampányban használják fel.

„Tanulmányozzuk a Nyizsneszvirszkij természetvédelmi területen a madarak átvonulását. Több mint 256 madárfaj él itt. Néhányan a műanyagba pusztulnak bele, hal helyett azt eszik, az viszont eltömíti a gyomrukat” – meséli Nyeszterov.

Nyeszterov azt állítja: „Az emberiség az 1950-es évek óta mintegy 8 milliárd tonna műanyagot termelt. Ennek mindössze 9 százalékát hasznosította újra. Az újrahasznosítás nem oldja meg az eldobható műanyag problémáját. Elsődleges szempontunk az, hogy a műanyag-hulladékok termelését abbahagyjuk”.

„Fontos, hogy a fogyasztói szokásokat kell megváltoztatni. Az emberek megveszik, majd elfogyasztják a dolgokat, eldobható pohárból isznak, eldobható műanyag dobozokból esznek. A kormány megtilthatná például a léggömbök bizonyos típusait, ami csökkentené a szennyezés kockázatát. Nevezhetjük ezt drákói szigornak, de ez megmutatja a probléma valódi súlyosságát”- hangsúlyozta az aktivista.