10 éve halt meg Oszama bin Laden, a terroristavezér

Miután a DNS- teszt megerősítette az al-Kaida vezető személyazonosságát, iszlám szokás szerint 24 órán belül eltemették az amerikai erők.

A szeptember 11-i New York-i (a képen), washingtoni és pennsylvaniai terrortámadás miatt újabb erőre kapott a hajtóvadászat a terroristavezér után.

Bin Laden egy dzsúdó edzésen Szaúd-Arábiában az 1980-as évek elején. Oszama bin Laden apja milliárdos építőmogul volt, és a szaúdi királyi családdal is jó kapcsolatot ápolt.

Oszama a szovjet-afgán háború után alapította meg az al-Kaidát, amivel hadat üzent a „zsidóknak és kereszteseknek”, és kijelentette, hogy a nyugatiak meggyilkolása „minden muszlim egyéni kötelessége”.

A kenyai amerikai nagykövetségen elkövetett merénylet 1998-ban. A 224 áldozat többsége helyi lakos volt. Bin Laden elismerte, hogy az al-Kaida állt a terrortámadás mögött.

A boszniai hadsereg muszlim dandárja egy zenicai felvonuláson 1995-ben.
 
Bin Ladenről úgy gondolták, hogy segített becsatornázni külföldi dzsihadistákat, hogy harcoljanak a boszniai muszlimok oldalán a délszláv háborúban. A külföldi iszlamista harcosok hírhedtek voltak a brutalitásukról.
 

Az Amerikai Haditengerészet kommandós egysége kiképzés közben.
 
2011. május 2. hajnalán a Haditengerészet SEAL kommandósai repültek egy pakisztáni légibázisról Abbotábádba. Lopakodó helikopterekkel és alacsonyan szálltak, nehogy a pakisztáni hadsereg észrevegye őket. A rejtekhely csak egy rövidke sétányira helyezkedett el a pakisztáni katonai bázistól, ezért fennállt a gyanú, hogy a hadsereg tudott arról, hogy itt bújt el bin Laden.
 

Egy lezuhant amerikai helikopter farokrotorja.
A rajtaütés nem indult szerencsésen: a villa hatalmas falai között turbulencia alakult ki, és lezuhant az egyik helikopter. A kommandósok - egy kiképzett belga malinois kutya társaságában - azonban behatoltak az épületbe, és megölték bin Ladent. A SEAL kommandósai megsemmisítették a lezuhant helikoptert, és a terroristavezér holttestével együtt egy másik helikopterben menekültek el a helyszínről. 

Bin Laden nézi saját magát a tévében, valószínűleg a pakisztáni Abbotábádban lévő rejtekhelyén. 
Az iszlamistának karcolás nélkül sikerült átjutnia Pakisztánba.

Afgán harcosok figyelik, ahogy az amerikaiak bombázzák a Tora Bora hegységet 2001 decemberében.
A szeptember 11-i terrortámadások után földi és légi támadások indultak a Tora Bora hegyvidék barlangrendszerei ellen, mert úgy vélték, ott rejtőzött el bin Laden és az al-Kaida más tagjai. 

A CIA drónfotói az abbotábádi rejtekhelyről.
Bin Laden az észak-pakisztáni Abbotábádban rejtőzött el, ahol magas falakkal vették körbe rejtekhelyét. A helyieknek az tűnt fel, hogy az ott lakók mindig elégették a szemetet.

Barack Obama akkori amerikai elnök és Joe Biden, akkori alelnök figyelik a nemzetbiztonsági bizottság tagjaival együtt a rajtaütést. Állítólag Biden volt az egyetlen magasabb rangú tisztviselő, aki ellenezte a támadást. 

Helyiek gyülekeznek bin Laden rejtekhelyénél a rajtaütést követően, 2011. május 4-én.
 
 

A szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjét egykor a világ legveszélyesebb terroristavezérének tartották. 2011. május 2-án a kora hajnali órákban ütöttek rajta az amerikai haditengerészet elitkommandósai.