„Több százezer ember volt itt, és nem történik semmi” – mit várnak Magyar Pétertől a követői?

Your browser doesn’t support HTML5

„Magyar Péter olyasfajta következetességet mutat, amit korábbi politikai szereplők nem mutattak; ő úgy lesz ellenzéki, hogy nem kezd el alkudozni” – mondta Lakner Zoltán politológus a Szabad Európának. A NER-ből kivált új politikai szereplő követőinek egy része azonban többet várt az április 6-i demonstrációtól. A hét legnézettebb videóiból és képgalériáiból válogattunk.

Új időszámítás indult, a változást már nem lehet megállítani – mondta Magyar Péter április 6-án, amikor ismét tízezrek tüntettek a felhívására.

Your browser doesn’t support HTML5

Magyar Péter: Hamarosan bejelentem azt a pártot, amellyel el fogunk indulni az európai parlamenti választáson

Megkérdeztük a résztvevőktől a beszédek után, mi a véleményük a megmozdulásról. Volt, aki kicsit többet várt, mint ami történt:

Your browser doesn’t support HTML5

„Több százezer ember volt itt, és nem történik semmi” – résztvevők a szombati tüntetésről

„Magyar Péter olyasfajta következetességet mutat, amit korábbi politikai szereplők nem mutattak. Az, hogy ő úgy lesz ellenzéki, hogy nem kezd el alkudozni. Az, hogy kritikáját adja nemcsak a mostani kurzusnak, de a korábbiaknak is. Az, hogy olyan szereplőt próbál választani pártalakításkor, aminek a nevét sem tudjuk, de ez kisebb kockázat, mint becsatlakozni máshoz – mondta el Elemző című podcastsorozatunkban Lakner Zoltán. Hozzátette: – Az az alapvető következetesség, hogy valaki elhatároz valamit, és tényleg azt csinálja, az azért fontos, mert ez szükségesebb és keményebb feltétele a politikai sikernek, mint hogy mi a konkrét tartalom.”

A héten bemutattuk Azadé és Miszba történetét, akik több évvel ezelőtt diákként jöttek Budapestre. Szeretnének hosszú távon maradni és dolgozni, de ez a jelen szabályok miatt nem könnyű. Pedig sok pénzt fizettek a diplomájukért, és úgy érzik, gazdagíthatnák az országot:

Beszámoltunk arról is, hogy Harkivban megnyitják Ukrajna első bunkeriskoláját. A hat méterrel a föld alatt épített oktatási intézményre a szinte mindennapos orosz légicsapások miatt van szükség. Az ukrán gyerekek nagy része már egy ideje online és a metróállomásokon kénytelen tanulni.

Harkivban nyílik Ukrajna első föld alatti iskolája