A Felcsútra megy arányosan a legtöbb tőkejövedelem

Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója mellett balra Mészáros Lőrinc, az MKB Bank résztulajdonosa, felcsúti milliárdos, Kövér László házelnök és Polt Péter legfőbb ügyész az MKB Székházában 2019. október 31-én.

A magyar települések közül ismét Felcsúton volt a legmagasabb az egy főre jutó tőkejövedelem. A legtöbb tőkejövedelmet szerző ember viszont Budapesten él, itt a népesség 4,2 százaléka bevallott ilyen jövedelmet.

A NAV 2021-es adatai alapján Budapesten él a legtöbb olyan ember, aki tőkejövedelmet szerzett, írta meg a Napi.hu a GKI-ra hivatkozva. Itt is élnek a legsűrűbben, a népesség 4,2 százaléka bevallott ilyen jellegű pénzt a fővárosban. Ők főleg a XII., az V. és a II. kerületben élhetnek.

A tőkejövedelem nagy vonalakban a befektetett pénzből származó jövedelem, osztalék, árfolyamnyereség és hasonlók. Tízezer fővel kevesebben valottak be ilyen jövedelmet, mint a járvány előtt, a 2019-ben. Egy tőkésre pedig átlagosan 7,7 millió forint nettó bevallott jövedelem jutott, összesen mintegy 2300 milliárd forint.

Egy lakosra jutó tőkejövedelem alapján Felcsút település került az élre 14 millió Ft/lakossal, ami mintegy 25 milliárd forint bevallott tőkejövedelmet jelent. A második helyen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóska szerepelt, harmadik pedig a Hajdú-Bihar megyei Bihardancsháza. Ezeken a kisebb településeken feltehetően egy-egy nagytőkés rendelkezhet csak lakcímmel.