Képes volt mindent újrakezdeni

Your browser doesn’t support HTML5

Egy fiatal sportoló története, aki élete nagy versenyére készül a tokiói paralimpián. Személyes hangulatú beszélgetés egy idős tábornokkal a szovjet megszállás éveiről. Belarusz és Oroszország sajátos viszonya. Menekültek világnapja. Összeállítás a hét legnépszerűbb videóiból a Szabad Európán.

Ebből a rövid összeállításból megtudhatja, melyek voltak a hét legnépszerűbb videói a Szabad Európán. A teljes videókért görgessen lejjebb, és kattintson rájuk!

Your browser doesn’t support HTML5

A hét videói headline 06.25.

Elkísértük egy edzésre Ekler Luca atlétát, aki sose adja föl álmait, és a legnagyobb motiváció számára az, hogy azt csinálja, amit legjobban szeret. Sportos családban nőtt fel, sokáig teniszezett, amit egy váratlan betegség miatt mégis fel kellett adnia. 10 éves korában testének bal oldala lebénult, de képes volt mindent újrakezdeni, és sikereket elérni. Luca most 22 éves, élete első paralimpiájára készül.

Your browser doesn’t support HTML5

"Egy percig se gondolkodtam, hogy feladjam" - Ekler Luca sportról és újrakezdésről

A szovjet csapatok kivonulásának 30. évfordulóján a Szabad Európa megkereste az utolsó szovjet katonát, aki elhagyta Magyarországot. Ő Viktor Jegorovics Silov nyugalmazott altábornagy. Nemcsak a kivonulásról, hanem magyarországi életének kevéssé ismert részleteiről is szó esett. Silov sose hallott anekdotában mesélt arról, hogy ki miatt haragudott meg rá Mikhail Gorbacsov. Az is kiderül, tudott-e valamit tenni egy szovjet katonai vezető a feltételezhetően őt megfigyelő beszervezett ügynökök ellen.

Your browser doesn’t support HTML5

"Tábornok elvtárs, vigyen el vásárolni!" - mesél az anno Magyarországon állomásozó szovjet csapatok parancsnoka

Moszkva az 1990-es évek óta küld pénzt Minszknek. A két ország viszonya nem volt mindig felhőtlen, Lukasenka és Putyin között előfordultak konfliktusok, ennek ellenére Oroszország továbbra is támogatja Belaruszt politikailag és gazdaságilag. Belarusz jelentős összeggel tartozik az oroszoknak, de vajon pontosan mennyivel?

Your browser doesn’t support HTML5

Mennyi pénzzel támogatta Oroszország Belaruszt?

Június 20-án van a Menekültek Világnapja. A világon minden 97. ember menedékkérő, belső menekült vagy menekült. Videónkból megtudhatja, miben különböznek ezek a fogalmak. Menekült vagy gazdasági bevándorló: kik számítanak annak, és milyen lehetőségekkel és jogokkal bírnak?

Your browser doesn’t support HTML5

Minden harmadik másodpercben hontalanná válik egy ember