Tucatnyi diákaktivista áll bíróság elé Belaruszban

A tavalyi diáktüntetések résztvevőinek tárgyalására érkezett támogatók Minszkben, 2021. május 14-én

Megkezdődött a bírósági tárgyalása tizenegy diáknak és egy tanárnak Minszkben, akik részt vettek a sokak szerint elcsalt tavalyi belarusz elnökválasztást követő tüntetéseken.

Különböző minszki felsőoktatási intézmények hallgatói mellett a Belarusz Informatikai és Rádióelektronikai Állami Egyetem egyik tanára is a vádlottak között van, aki tavaly egy videóüzenetben felszólított a tiltakozók elleni hatósági erőszak beszüntetésére, illetve Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását sürgette.

A vád a „társadalmi rend megzavarását célzó tevékenységekben való részvétel, illetve ilyen tevékenység szervezése, előkészítése”. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár három év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A május 14-én kezdődött tárgyaláson nem vehettek részt újságírók. Minden vádlottnak két rokona lehetett jelen a meghallgatáson.

Ehhez kapcsolódóan: Folyamatosan ítélik el a belarusz tüntetőket

Politikai foglyok

A Kasztricsnyik körzeti bíróság épületét rohamrendőrök vették körül. Legalább hat embert őrizetbe vettek azok közül, akik megjelentek, hogy támogatásukról biztosítsák a diákokat.

Belarusz jogvédő szervezetek politikai foglyoknak minősítették a novemberben letartóztatott vádlottakat.

Belaruszban a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető elnök, Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tiltakozók ellen, ezreket tartóztattak le, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része – így az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kanada – nem hajlandó legitim elnökként elismerni a hatalmon lévő Lukasenkát. A 66 éves vezetővel és több magas rangú illetékessel szemben választási csalás és a békés tüntetők elleni erőszak miatt szankciókat vezettek be.

Ehhez kapcsolódóan: Kettétört fiatal sorsok Belaruszban