Rendőrterror a Lukasenka titkos beiktatását követő tüntetéseken

Kedd estére mintegy ötezer tüntető gyűlt össze a Minszki Hősök obeliszknél, ahol a rendőri erők eddig nem látott brutalitással léptek fel a demonstrálók ellen. Narancssárga folyadékkal vízágyúztak, gumibotokkal, fegyverekkel és könnygázzal támadtak az emberekre. Rengeteg volt a sérült.

A Viasna emberjogi szervezet szerint mintegy 260 embert vettek őrizetbe Minszkben, Hrodnában, Homelben, Bresztben, Baraulianyban, Smilavichyben, Stolinban, Boriszovban, Baranovicsiben, Pasztaviban és Maladzecsnában.

 Emberek ezrei vonultak utcára Minszkben és más fehérorosz városban.

Aljakszandr Lukasenka titokban tette le esküjét szeptember 23-án. Az ellenzéki Koordinációs Tanács határozatlan ideig tartó polgári engedetlenséget hirdetett. A közösségi hálózatokon utcára hívták az embereket, hogy „megmutassák a patkánykirály legitimitásának végét”. Az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanovszkaja komédiának nevezte a beiktatást és azt állította: „Lukasenka valójában nyugdíjba vonult”.

A tüntetőkkel szemben fellépő rendőrök, akik közül sokan civil ruhában voltak, rátámadtak azokra az autósokra is, akik a demonstrálók iránt érzett szolidaritás miatt dudálni mertek.