Rádiót is vennének a Szlovéniában terjeszkedő magyarok

Orbán Viktor és Janez Janša

Szlovén lapértesülések szerint a TV2 Csoport tulajdonosai most ez egyik legfontosabb helyi rádiót vásárolnák meg. A TV2 már jelen van a szlovén médiapiacon, 2020-ban vették meg a Planet TV-t, amelyhez három tévécsatorna tartozik.

Terjedelmes cikket közöl pénteki számában a szlovén Mladina arról, milyen komoly tőkebefektetések érkeztek az országba az elmúlt években. A lap a szlovén nemzeti bank adatai alapján azt írja, Magyarország lett az egyik legnagyobb tőkebefektető az országban. Ausztria után második helyen áll Magyarország, holtversenyben Németországgal a legnagyobb befektetők listáján – ha nem nézzük az olyan pénzügyi központként szolgáló országokat, mint Luxemburg vagy Svájc. Az összesítés szerint Magyarország már több mint másfél milliárd eurós beruházással rendelkezik Szlovéniában, miközben Szlovénia mindössze 33 millió euró értékűvel Magyarországon.

Tévé után rádió?

A legújabb célpont az egyik legfontosabb rádió, a maribori Radio City lehet, amely az északkeleti régió leghallgatottabb adója. A Radio City 2020-ig minden évben nyereséges volt, stabil egymillió eurós bevétellel. A lap szerint ezt vásárolnák meg magyarok, méghozzá a TV2 Csoport tulajdonosai, azaz Vida József, aki a Takarékbankot is birtokolja. A Radio City tulajdonosa, Mišo Hölbel annyit mondott a lapnak, hogy több ajánlatot kapott a rádióra, „egyet Szerbiából, egyet Magyarországról és még egy harmadikat”. Azt is megerősítette, hogy az adásvételi szerződést már aláírták, de a vételár még nem érkezett meg a számlájára, így az „ügylet jogilag még nem zárult le”.

A Szabad Európa kereste a TV2 Csoportot, hogy mi igaz a felvásárlási tervekből. Válaszukban közölték, hogy szlovén leányvállalatuknak, „a TV2 Adriának fő fókuszában jelenleg a televíziózás áll, így nem tervezi rádióállomás vásárlását”. Így ha igazak a Mladina értesülései, ez azt jelenti, hogy Vida József egy másik cégen keresztül szeretné felvásárolni a rádiót.

A TV2 Csoport 2020-ban vette meg helyi leányvállalatán keresztül a kereskedelmi Planet TV-t ötmillió euróért. A Planet ma már három tévécsatornát működtet az országban. Korábban arról is voltak hírek, hogy a TV2 tulajdonosai meg szerették volna vásárolni az egyik legnagyobb független hírportált, a Siolt. A Mladina szerint ha magyar kézbe kerülne a Radio City, az egyértelműen Janez Janša miniszterelnök érdekeit szolgálná.

A szlovéniai magyar médiabefektetéseket politikai projektnek tartják Szlovéniában, nem csak azért, mert a TV2 magyar tulajdonosai közel állnak a Fideszhez.

Az első magyarországi médiabefektetők az országban ugyanis a jobboldali pártmédiában láttak lehetőséget. Az Orbán Viktor tanácsadójához, Habony Árpádhoz köthető cégek 2017-ben vásároltak üzletrészt a Nova24 hírtelevízióban és a Demokracija hetilapban. Mindkét médiacég a Szlovén Demokrata Párthoz (SDS) kötődik, az SDS vezetője pedig Janez Janša miniszterelnök, aki Orbán Viktor fontos szövetségese. Az Orbánhoz közel álló körök évente két-hárommillió eurót fektetnek Janša pártjának médiájába.

Arról, hogyan orbanizálódik a szlovén médiapaic, nyáron írtunk részletesen.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán segítségével, Orbánt másolva alakul át a szlovén sajtó

Csányi Sándor Szlovéniában is fontos ember lett

Ami a többi ingatlanbefektetést illeti, főleg idegenforgalmi és pénzügyi befektetésekről van szó. Nagy vihart kavart az a február elsején tett bejelentés, amely szerint magyar kézbe kerülhet az egyik legnagyobb szlovén idegenforgalmi csoport. A Sava mintegy kétezer szállodai szobát üzemeltet, és ennek 43 százalékos üzletrésze cserélne most gazdát. A vevők Tiborcz István üzleti körében bukkantak fel korábban, az ügyletet pedig a magyar Diófa Alapkezelő finanszírozza, amely a NER-közeli Jellinek Dániel érdekeltsége.

Az OTP tavaly vásárolta meg a maribori NKBM bankot, és már korábban tulajdonosa lett a SKB-nak. Ezzel már a szlovén bankpiac harminc százaléka van az OTP birtokában, amivel a második legnagyobb bankcsoport az országban. A lap azt is megjegyzi, hogy az NKBM épp most készül megválni a Savában meglévő kis részesedésétől a magyar vásárló javára.

A második legnagyobb magyar beruházó az országban a Mol, amely az ÖMV százhúsz kútját vette át 301 millió euró értékben. Ezzel a Mol lett a második legnagyobb olajkereskedő Szlovéniában. A korábban már említett, a Mladina szerint politikailag motivált médiabefektetéseken túl említik még a magyar AutoWallis felbukkanását, amely 2020 óta a BMW legnagyobb szlovéniai márkakereskedője.