Újra életre kelt Bosznia csodavárosa a pandémia és a pápai elismerés után

Egy nő Szűz Mária-szobrot fest egy műhelyben Međugorje külvárosában

2019-ben a pápa engedélyezte a hivatalos zarándoklatokat Međugorjéba, ahol állítólag többször megjelent Szűz Mária. Aztán jött a Covid–19, és a zarándokok várt beáramlása elapadt, ami csapást mért a város gazdaságára. Ma viszont Međugorje különböző kegyhelyei és üzletei forgalmasabbak, mint valaha.

Augusztus 4-én a hajnal előtti sötétben Viktoria Marinina és több mint száz másik, Ivano-Frankivszk városából érkező ukrán katolikus összegyűlt a međugorjei Kereszt-hegy lábánál, hogy imádkozzon a hazájukban folyó háború lezárásáért.

Katolikus ukránok egy csoportja fényképezkedik a Kereszt-hegy tetején augusztus 4-én

A csoport, amelyben több gyermek is volt, több mint egy órán át mászott a zarándokok millióinak lába által simára koptatott köveken, hogy napfelkeltére felérjen a történelmi hegytetőn lévő kereszthez. A fáradságos út megérte – mondta utána Marinina –, „mert éreztük Isten kegyelmét odafent”, és hozzátette: „Hisszük, hogy ő segíthet.”

A zarándokok megkezdik a felfelé vezető utat a Kereszt-hegyre, miközben mások leereszkednek onnan, augusztus 4-én reggel

Az ukránok csak egy kis részét teszik ki annak a sok zarándoknak, akik idén nyáron az egykor ismeretlen boszniai Međugorje felé tartanak, miután Ferenc pápa hivatalosan is engedélyezte az oda irányuló zarándoklatokat.

Zarándokok gyűlnek össze a Mária-szobor körül azon a helyen, ahol több gyermek szerint 1981 nyarán megjelent nekik a szent szűz

Međugorje világhír felé vezető útja egy ismeretlen, dohányt és bort termelő jugoszláv faluból a világ egyik legjelentősebb keresztény zarándokhelyévé 1981 júniusában kezdődött, amikor egy csapat gyerek azt állította, hogy a falujuk fölötti sziklás hegyoldalon többször is megjelent nekik Szűz Mária.

Ahogy az állítólagos esetek híre terjedt, zarándokok indultak meg a helyre, először Jugoszlávia más részeiről, majd külföldről.

Egy nő sír a Mária-szobor előtt a Jelenések hegyén augusztus 3-án

Amna Jusufović, egy idegenvezető a közeli Mostarból, felidézi, milyen nagy vonzereje lett a helynek néhány évvel az állítólagos jelenések után. 1992-ben, amikor Mostarban háború dúlt, Međugorjéban járt, hogy megpróbálja elérni ostromlott, idős szüleit.

„Itt vagyok Međugorjéban, aztán elérem Mostart, és minden lángokban áll. Csak egy fél óra az egész!” – mondta.

„Soha nem gondolta volna az ember, hogy akkor is zarándokok vannak Međugorjéban, de nagyon sokan voltak.” Azt mondja, a legtöbb háborús zarándok Olaszországból érkezett.

Egy munkás Mária-gipszszobrot fest Međugorje külvárosában augusztus 2-án. Az üzem negyven embert foglalkoztat, és a világ minden tájára exportál

Amikor Međugorje a 2010-es években kezdett átalakulni a világ minden tájáról érkező vallásos utazók növekvő száma miatt, a Vatikán kutatócsoportokat küldött, hogy vizsgálják ki a jelenéseket.

Ferenc pápa kezdetben elutasítóan nyilatkozott Mária állítólagos megjelenéséről, 2017-ben azt mondta, hogy az állítások „nem sokat érnek”.

Međugorje látképe a Kereszt-hegyről

Aztán a pápa láthatóan enyhített álláspontján. 2019 májusában hivatalosan engedélyezte katolikus szervezeteknek, hogy zarándoklatokat szervezzenek oda, miközben azt mondta, hogy az állítólagos jelenések ügyében további vizsgálatot kell folytatni.

De éppen, amikor Međugorje a katolikus zarándokok tömeges beáramlására készült, lecsapott a Covid–19-járvány.

Egy fiatal nő törli fel a folyadékot, amely egy Jézus-szoborról csöpög Međugorje központjában augusztus 3-án, miközben a többi zarándok a sorára vár. A folyadék állítólag ugyanolyan összetételű, mint az emberi könny

Ivo, a népszerű Pivnica Međugorje étterem pincére azt mondja, hogy a járvány különösen súlyosan érintette a várost, mivel szinte teljesen a turizmusra támaszkodik.

„Ötszáz vendéget tud fogadni az éttermünk, és szinte senki sem jött, el lehet képzelni – mondta. – Általában tíz pincér dolgozik itt. Ez háromra csökkent. Nagyon rossz volt.”

Ma – meséli – a város forgalmasabb, mint valaha.

Egy zarándok, aki mezítláb gyalogolt fel a Jelenések hegyére, a Mária-szobor előtt imádkozik

Mario Vasilj, a međugorjei turisztikai egyesület vezetője a Szabad Európának elmondta, hogy nehéz megmondani a városba érkező turisták pontos számát, mivel sokan csak rövid időre állnak meg, miközben a Balkán más részeire tartanak.

Elmondása szerint azonban az idei ifjúsági fesztivál mintegy harmincezer zarándokot vonzott, ami több embert jelent, mint amennyit a húszezer férőhelyes város kezelni tud.

Papok tartanak szabadtéri gyónást Medjugorjéban augusztus 3-án

Ahogy terjed Međugorje híre, a városhoz kapcsolódó tárgyakról is elkezdtek legendákat mesélni. Néhány történet kiváltja a katolikus vezetők haragját. Egy idős, csalásért elítélt olasz zarándok nemrég egy Mária-szobrot hozott haza Međugorjéból, és azt állította, hogy egy soha el nem fogyó pizzát kapott tőle.

„Négyszemélyes pizza volt, és huszonöten ettünk belőle. Nem lett kisebb – idézte szavait az AFP. – Meg voltunk döbbenve.”

Az olaszországi Civitavecchia falu helyi püspöke arra kérte gyülekezetét, hogy tartsa távol magát egy Međugorjéban vásárolt szoborból készült ereklyétől, amely állítólag vérkönnyeket hullat. Más egyházi tisztségviselők „abszolút kétségesnek” nevezték az állításokat.

A szöveget írta és a fotókat készítette: Amos Chapple.