Hordozható generátorok: hogyan dobnak mentőövet a bolgárok az áram nélkül maradt ukránoknak?

Önkéntesek rakodják a generátorokat, amelyeket Pejkov bulgáriai adománygyűjtő kampányának köszönhetően vásároltak

Több mint száz hordozható elektromos generátort szállítanak hamarosan Bulgáriából Ukrajnába, ahol az orosz hadsereg által az energetikai infrastruktúra ellen irányuló támadások miatt milliók maradtak áram nélkül, vagy néznek szembe áramkimaradással.

A generátorok megvásárlására szánt pénz egy crowdsourcingkampányból származik, amelyet Manol Pejkov kiadó, fordító és a baloldali politikai pártok szövetségének, a Demokratikus Bulgáriának volt képviselője szervezett.

Mindössze nyolc nap alatt több mint kétezer ember adományozott több mint ötszázezer bolgár levát (268.680 dollárt), ami csillagászati összeg az EU legszegényebb országában, ahol az átlagos havi jövedelem körülbelül kilencszáz dollár.

„Ez hihetetlen – mondta a Szabad Európa bolgár szolgálatának az elragadtatott Pejkov. – Valószínűleg ez a legizgalmasabb dolog, ami valaha történt velem.”

Manol Pejkov kiadó, fordító és a baloldali politikai pártok szövetségének, a Demokratikus Bulgária volt törvényhozója

Szavai szerint a jóakarat megnyilvánulása sokat elmond a Bulgáriában végbemenő változásokról, és szerinte reményteli jele annak, hogy a 6,5 millió lakosú balkáni országban végre kialakulóban van egy élénk civil társadalom.

A kritikus polgári infrastruktúra elleni orosz támadások – amelyek szakértők szerint sértik a nemzetközi és a humanitárius jogot – Ukrajna elektromos hálózatának több mint felét megrongálták vagy megsemmisítették.

Ukránok milliói fagypont alatti hőmérsékleten tengődnek, rendszeresen nem jutnak fűtéshez, áramhoz és vízhez – közölte Martin Griffiths, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának vezetője december 7-én az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Egyesek egyáltalán nem jutnak hozzá a szolgáltatásokhoz – mondta.

Sok szó esett már a dízelgenerátorok szükségességéről, amelyek zúgó motorjai ideiglenes áramot biztosítanak a mobiltornyok, éttermek és különösen a kórházak számára – az ukrán kormánynak ezek a legfontosabbak. Ez a szükséglet olyan erőfeszítéseket indított el, mint Pejkové. Az ő kampányához hasonló indult Georgiában, ahol szintén hordozható generátorokra gyűjtenek.

Amióta Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én elindította ukrajnai invázióját, Pejkov szorosan követi az ukrajnai eseményeket. Adatokat és egyéb információkat gyűjt, Facebook-oldalát egyfajta hírügynökséggé változtatta.

Az Oroszország ukrajnai inváziójáról szóló objektív információknak Bulgáriában versenyezniük kell „az oroszbarát nézetek folyamatos áradatával”, amely torzítja a háborúról szóló vitát.

A hírgyűjtés mellett Pejkov adománygyűjtéseket is szervezett, gyógyszert, ruhát és cipőt szedett össze a fronton lévő ukrán katonáknak, valamint orvosi kötszereket, amelyeket Ukrajnába küld.

Pejkov a bulgáriai és ukrajnai önkéntesekkel való rendszeres beszélgetések, valamint az interneten való kutakodás révén tudja kideríteni, hogy mire van leginkább szükség.

Azután született meg a pénzgyűjtés ötlete, hogy egy barátja elmondta neki, hogy a nyugat-ukrajnai Rivne városában egy színháznak nagy teljesítményű generátorra van szüksége.

„Ukrajnában jelenleg nincsenek generátorok, egyszerűen nincsenek – mondta Pejkov. – Az összes elérhetőt már elszállították máshová.”

Erről a hiányról árulkodik, hogy hetekkel ezelőtt az Európai Unió úgy döntött, hogy 550 generátort adományoz humanitárius segélyként Kijevnek, és e hónap elején további negyven egység küldését is bejelentette.

Generátorokat pakolnak fel egy teherautóra, hogy december 7-én Ukrajnába szállítsák

„Oroszország megpróbálja demoralizálni az ukránokat azzal, hogy támadja az energetikai infrastruktúrájukat, és fegyverként használja a telet a civilek ellen” – mondta akkor Josep Borrell, az EU külügyi vezetője.

Bulgáriához hasonlóan Georgiában is volt már hasonló gyűjtőkampány. Az Oszd meg a fényt nevű akció jelenleg is tart, reményeik szerint december közepéig több száz generátort tudnak Ukrajnába szállítani – jelentette a Szabad Európa georgiai szolgálata.

Pejkov elmondta, hogy kezdetben fogalma sem volt arról, hogy mennyi pénzt tudnak gyűjteni, de az eredmények lenyűgözték.

„Egy hógolyó kezdett legurulni a hegyről, amelyről kiderült, hogy nagyon meredek, útközben egyre több havat szedett fel, egyre nagyobb lett. Sokkal nagyobb lett, mint amire legmerészebb álmaimban is számítottam” – mesélte álmélkodva.

Eredetileg úgy tervezte, hogy hét nap után befejezi gyűjtést. Mivel azonban az adományáradat csak nem akart elapadni, Pejkov meghosszabbította egy nappal, és december 5-én délben fejezte be az online adománygyűjtést.

Ekkor az összegyűjtött összeg 534.710 bolgár levát (körülbelül 269 ezer dollárt) tett ki. Pejkov szerint több mint kétezer ember adományozott pénzt.

Videó: Az ukrajnai Odessza kikötővárosa áram nélkül maradt lakosai generátorokkal rendelkező kávézókban és könyvtárakban húzódnak meg

Your browser doesn’t support HTML5

Odessza lakosai generátorokra vadásznak az áramszünetek közepette.

„Ez egészen elképesztő – lelkendezett, hozzátéve, hogy a legnagyobb adomány körülbelül harmincezer bolgár leva (16 ezer dollár), a legkisebb pedig egy euró volt. – De a szívemben egyforma súlyúak” – írta a kiadó egy Facebook-bejegyzésben.

Pejkov az akció befejezése után közzétett egy részletes beszámolót, amelyben bejelentette, hogy december 5-ig már 118 generátort vásároltak az összegyűjtött pénzből, és a következő héten tervezik a szállítás megkezdését Ukrajnába.

Egy generátort már el is szállítottak. Ennek a története lenyűgöző, de jelképes is – mondja Pejkov. A szerkezet Bolhradba került, egy dél-ukrajnai városba, ahol az ukrajnai bolgár kisebbség nagy része él. Pejkov szerint egy helyi mozi számára termel áramot, és egy kis normalitást hoz az orosz invázió okozta nehézségektől szenvedő emberek számára, akiket most az energiahiány is sújt.

A generátort Tatjana Sztanieva, egy bolgár származású bolhradi bolgár lakos vitte el, aki azért utazott Szófiába, hogy filmet vetítsen az otthon minden évben általa szervezett filmfesztivál kínálatából. (Az idei rendezvényt a háború miatt Lengyelországban tartották.)

Sztanieva remélte, hogy Bolhradban levetíthet néhányat a győztes filmek közül, de tudta, hogy nem fog menni, mivel a moziban nem volt fűtés.

A déli Mariupol kikötővárosban a lakosok arra várnak, hogy egy hordozható generátorral feltöltsék telefonjukat a helyi piacon

Sztanieva már hazafelé tartott, amikor tudomást szerzett Pejkov kampányáról. Felvette vele a kapcsolatot, hogy megkérdezze, van-e esetleg egy extra generátora a bolhradi mozi számára.

Pejkov nemcsak hogy tudott generátort szerezni, hanem a román határon fekvő Ruszéban át is tudta adni. Ez azt jelentette, hogy Sztanievának nem kellett kerülőt tennie hazafelé.

„Szerencse volt” – mondta Pejkov. A filmvetítések végeztével Sztanieva azt tervezi, hogy a generátort szülővárosa egyik rászoruló intézményének adományozza. Összekötötte Pejkovot az odesszai területen élő más bolgárokkal, akiket arrafelé a régió története miatt besszarábiai bolgároknak neveznek.

Ezeknek a kapcsolatoknak köszönhetően Pejkov azt tervezi, hogy újabb generátorokat küld Bolhradba, többek között egy olyan középiskolába, amely 1858 óta működik, és az oszmán uralom évszázadait követő úgynevezett bolgár újjászületés idején a bolgár nyelv és kultúra helyreállítására irányuló mozgalom egyik központja volt.

Pejkov elmondta még, hogy generátorokat küldenek Herszonba, amelyet az ukrán erők a múlt hónapban vettek ismét birtokba a nyolc hónapos orosz megszállás után. Pejkov megjegyezte, hogy a kórházak állnak a lista élén, mert az egészségügyi személyzet nem tud áram nélkül dolgozni.

„Az áramellátás gyakorlatilag a térségben élő civil lakosság fizikai túlélésének kérdése” – jelentette ki.

Az azonnali, gyakorlati segítségen túl a bolgárok jóakaratukkal bizonyították azt, amit Pejkov „a civil társadalom bulgáriai megszületésének” nevezett.

A demokráciákat – magyarázta Pejkov – nagyrészt a civil társadalom vezeti, nem az elnökök és miniszterelnökök. Erős civil társadalom híján – véli Pejkov – Bulgária, amely Európa egyik legkorruptabb országa, csak szenvedett.

„Ez a gesztus, amit az emberek most tettek, teljesen hihetetlen. Mindent megváltoztat, amit Bulgáriáról tudunk – mondta. – Ez szuper megható, szuper izgalmas és szuper reményteli.”

Szöveg: Tony Wesolowsky a Szabad Európa bolgár szolgálatának riportere, Damjana Veleva tudósítása nyomán.