"Fontos, hogy megmutassam a háború és az áldozatok valóságát"

Klimenko azt mondja, “A legtöbb ember számára a háború nagyon távoli dolog. Nekem fontos volt, hogy megmutassam a háború, a lőszeres ládák, az abban tárolt lőszerek és az azokkal meggyilkolt emberek valóságát." A Reutersnek még hozzátette: " Azt akarom, hogy ne legyen háború, és ne legyen szükség erre a projektre."
Az ikonon Szent György legyőzi a sárkányt. 

Klimenkonak 2014-ben támadt az ötlete, hogy lőszeres ládákra fessen, amikor ellátogatott egy katonai bázisra, és a ládák a hagyományos ikonfestészetben használt fatáblákra emlékeztették őt. 

Olekszandr Klimenko ukrán képzőművész kijevi műtermében fest ikonokat az üres lőszeres ládákra.

2015 óta a házaspár több mint 300 ezer dollárt gyűjtött össze az ikonok eladásával, és a teljes összeggel egy önkéntes orvosokból és ápolókból álló, mobilkórházat  támogatnak a Donyec-medencében. A képen a Barachiel arkangyalt ábrázoló ikon látható.

A ládákat a Donyec-medencéből kapták, ahol 2014 óta több mint 13 ezer ember esett áldozatul az oroszbarát szeparatistákkal való konfliktusnak. 

Klimenko szerint az ikon akár 800 évesnek is tűnhet a harcokban megkopott ládán. 

Klimenko első, lőszeres ládára festett ikonja Szűz Máriát és az újszülött Jézust ábrázolja. 

Feleségével, Szófia Atlantovával a lőszeres ládák tetejét és alját használják vászonként.

Ukrán katonák pakolják ki a lőszereket a ládából 2015-ben. Rakéták, gránátok, tüzerségi lövedékek szállítására is szokták használni a ládákat. 

300 ezer dollárt gyűjtött egy kórház számára egy kijevi házaspár azzal, hogy megüresedett lőszeres ládákra festettek ikonokat. A muníciót a Donyec-medencéből szerezték be, ahol 2014 óta több mint 13 ezer ember esett áldozatul az oroszbarát szeparatistákkal való összecsapásoknak.