Ukrán önkéntesek gondozzák az elhagyott háziállatokat az orosz lövedékek árnyékában

Julia, egy állatmentő önkéntes, hajléktalan kutyákat etet a kelet-ukrajnai Donyeck régióban található Druskivka piacán február 16-án. 
Az orosz invázió nemcsak hatalmas humanitárius válságot idézett elő, hanem több százezer kóborállatot is eredményezett, mivel a gazdáknak el kellett menekülniük.

Julia a Territory of Kindness állatvédő csoport tagja, és egyike a sok önkéntesnek, akik az utcán élő állatoknak élelmet biztosítanak.

Bár a város nem a frontvonalon fekszik, az orosz ágyúzás mégis is sújtja Druskivkát, és nemcsak a lakosokat, hanem az állatokat is megölik vagy megcsonkítják a lövedékek.

A kockázatok ellenére az olyan önkéntesek, mint Julia, folytatják a munkát, és gondoskodnak az rettegő és kimerült állatokról.

2021-ben 267 gazdátlan kutya volt a háború előtt 54.000 lakosú Druskivkában. Az invázió óta az önkéntesek több mint 900 kutyát és közel 1400 macskát etetnek, amelyek a kráteres utcákon kóborolnak.

Szvitlana egy másik önkéntes, aki az elhagyott állatokról gondoskodik. Tucatnyi macskát fogadott be az otthonába.

Az önkéntesek időt szánnak arra is, hogy ne csak ételt, de némi szeretetet is adjnak az elhagyott kedvenceknek.

Van köztük olyan, akinek extra figyelem és törődés kell, pl. ez az idős, vak kutya itt.

A Donyecktől mintegy 70 kilométerre északra fekvő Druskivkában ukrán önkéntesek próbálják biztosítani, hogy a kóbor állatok túléljék a kemény telet. Az orosz hadsereg eközben folyamatosan ágyúzza a területet.