„Senki sem bombázza Kijevet, nem hiszem el” – Propaganda vs. valóság

Your browser doesn’t support HTML5

Már több mint két hete tart a háború Ukrajnában, sok orosz számára azonban még mindig ismeretlenek a pusztítás képei, mert csak a Kreml propagandája jut el hozzá. Magyarországon a Nyomtass te is harcol az egyoldalú tájékoztatás ellen: ingyenes újságot nyomtatnak, amelyet hétről hétre milliók postaládájába dobnak be.

Válogatás az elmúlt hét multimédiás tartalmaiból.

Bár Oroszország azt állítja, hogy hadserege nem céloz civilekre az Ukrajna elleni háborúban, számos esetről beszámoltunk a Szabad Európán is, amely ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Február 25-én bejárta az internetet annak a férfinak a videója, akinek áthajott az autóján egy páncélozott jármű, miközben az autóban ült. A férfi életben maradt, és az alábbi videóban mondott köszönetet megmentőinek.

Your browser doesn’t support HTML5

Elgázolta egy páncélozott jármű az ukrán férfit, aki azt ígéri: amint újra járni tud, beáll a hadseregbe

Már több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából az orosz invázió február 24-i kezdete óta a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pénteki tájékoztatása szerint. Oroszország csütörtökön bejelentette: több városban humanitárius folyosót nyit, amelyen keresztül a civilek biztonságban távozhatnak.

Korábban Kijev egyik elővárosából, Irpinyből próbáltak elmenekülni civilek egy állítólagos tűzszünet idején, ám a helyi polgármester szerint többen életüket vesztették, miután az orosz erők rájuk lőttek.

Az alábbi különleges képgalériában a Google egykori felvételei és a háború alatt készült friss fotók segítségével mutatjuk be, mekkora pusztítást végeztek eddig az orosz csapatok Ukrajnában.

Ház állott, most kőhalom

Van, aki szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja megelőző csapás, és támogatja Putyint, mások elítélik, míg van, aki félelmében inkább nem nyilvánít véleményt, mert „az itt veszélyes”. A Szabad Európa helyi szerkesztősége oroszokat kérdezett Ukrajna megszállásáról.

Your browser doesn’t support HTML5

Hogy reagáltak a hétköznapi orosz emberek az ukrán háborús képekre?

Magyarországon van a legkisebb esélye vezetői beosztásba kerülni egy nőnek – derül ki egy friss kutatásból. Bulgáriában, Észtországban és Magyarországon a legnagyobb vállalatok több mint felénél nincs egyetlenegy női igazgatósági tag sem.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarországon van a legkisebb esélye vezetői beosztásba kerülnie egy nőnek

A lehetőségeken túl a bérezésben is messze még az egyenlőség: az Eurostat legfrissebb jelentése alapján 2020-ban az EU-ban a nők bruttó órabére átlagosan 13 százalékkal volt alacsonyabb a férfiakénál úgy, hogy nyolc év alatt (2012 és 2020 között) a nemek közötti bérszakadék 16,4 százalékról 13 százalékra csökkent.

Magyarországon az EU-átlagnál magasabb, 17,2 százalékos differencia volt megfigyelhető a férfiak és a nők fizetésében.

Folytatódott választási podcastunk, amelyben ezúttal szó volt Orbán Viktor három fronton vívott háborúja mellett három, európai perifériára szorult vezető irányváltásáról is.

Your browser doesn’t support HTML5

„Tévednek, akik szerint Orbán igazából nem is akar választást nyerni” – kampányelemzés

Szelfi című podcastsorozatunk vendége, dr. Benyó Gábor, az ország egyetlen gyermekhospice-háza, a Tábitha Ház orvos igazgatója volt. Azóta, hogy elszálltak az építkezések költségei, körülbelül hétszázmillió forint hiányzik ahhoz, hogy úgy tudjanak működni és segíteni – teljesen ingyen – a hozzájuk forduló családoknak, ahogy mindenkinek a legjobb lenne. Három éve kérnek állami támogatást az új, modernebb ház megépítéséhez, eddig mindhiába. Erről is beszél a podcastban dr. Benyó Gábor.

Your browser doesn’t support HTML5

„Nemcsak a betegséggel, hanem a beteggel és a környezetével is foglalkozni kell”

Végül pedig ismerjék meg azt a magyar kezdeményezést, amelyet alapítói szerint a propaganda ellen hoztak létre. A Nyomtass te is egy nappaliban szerkesztett, házi nyomtatókon és fénymásolószalonokban sokszorosított hetilap. Készítői azt mondják, kutatások támasztják alá, hogy hatással van a vidéki nyilvánosságra az ingyenes újság, amelybe olyan hírek is bekerülnek, „amelyeket a magyar tévében nem szokás leadni”.

Your browser doesn’t support HTML5

"Hírek, amiket a magyar tévében nem szokás leadni" – hogy terjed a Nyomtass te is?

Videóink már a YouTube-on is elérhetők. Iratkozzon fel csatornánkra, hogy ne maradjon le legfrissebb riportjainkról!

Ha pedig szívesen értesülne előre fontosabb anyagainkról, tenne fel kérdéseket interjúalanyainknak vagy küldene nekünk témaötleteket, akkor csatlakozzon a Szabad Európa Bennfenteshez, a Szabad Európa zárt Facebook-csoportjához!