"Ruszkik haza!" – 30 éve hagyták el az utolsó szovjet csapatok Magyarországot

Horn Gyula magyar és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter 1990. március 10-én írta alá Moszkvában a szovjet csapatok Magyarországról történő kivonásáról szóló egyezményt. Az egyezmény után két nappal, 1990. március 12-én kezdődött meg a szovjet csapatok kivonulása. 

A kép 1989. április 25-én készült Kiskunhalason, ahol harmincegy szovjet harckocsit raktak vasúti szerelvényre, és indítottak útnak a Szovjetunió felé.​

Budapest, 1989. június 15. Tüntetők a szovjet csapatok teljes és végleges kivonásáért Magyarországról a szovjet nagykövetség előtt. A demonstrációt a Fidesz radikális frakciója szervezte.

Az ünnepség egyik résztvevője egy képet tart a kezében, amikor a szovjet csapatok kivonulása alkalmából népünnepélyt rendezett a Magyar Demokrata Fórum miskolci szervezete a harsányi lőtéren 1991. június 22-én.

Budapest, 1990. május 18. Egy szovjet katona, mögötte a kivonuló szovjet hadsereg búcsúplakátja a pestújhelyi szovjet katonai kórház kerítésén.

Táborfalva, 1990. december 13. A táborfalvai szovjet tüzérezred katonái integetnek a vonat ablakából a vasútállomáson, ahogy elindul velük a szerelvény. 

A hajmáskéri vasútállomásról útnak indították azt a szovjet zászlóaljat, amely a megállapodás értelmében elsőként hagyta el Magyarországot.

Hajmáskér, 1990. március 12. Egy aktivista áll "Siessetek! Vár a napfényes Azerbajdzsán!" feliratú transzparenssel a vonat mellett. Március 12-én indítják útnak azt a zászlóajnyi szovjet katonai egységet a hajmáskéri vasútállomásról, amely a megállapodás értelmében elsőként hagyja el Magyarországot. 

Hajmáskér, 1990. március 12. Távozó szovjet katonák a vasútállomáson.

1989. április 25., Kiskunhalas. Bevagonírozott katonai egység, 31 harckocsi és személyzete.
A szovjet erők 60 helyőrségben, katonavárosban helyezkedtek el.

15 hónap alatt mintegy 35 ezer vasúti kocsi szállította vissza a Szovjetunióba a Déli Hadseregcsoport mintegy 50 ezer katonáját, és csaknem ugyanennyi polgári alkalmazottat, illetve családtagot, 27 ezer különféle járművet.

Antall József (k) magyar miniszterelnök hivatalában fogadta Viktor Silov (j) altábornagyot, a kivonuló Déli Hadseregcsoport parancsnokát. A megbeszélésen, amelyen áttekintették a szovjet csapatok kivonásának ütemét, részt vett Für Lajos (b) honvédelmi miniszter is.

Záhony, 1991. június 19. Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnokának autója átlépi a határt a záhonycsapi átkelőhelyen. Ezzel az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarország területét 1991. június 19-én, 15 óra 1 perckor a magyar-szovjet határnál. 

Kiskunmajsa, 1991. június 21. Für Lajos honvédelmi miniszter az Új Magyarország című lap címlapját mutatja, amikor a szovjet csapatok kivonulása alkalmából háromnapos népünnepélyt rendezett a Magyar Demokrata Fórum országos elnöksége Kiskunmajsán.

Az utolsó katonavonat 1991. június 16-i áthaladását követően az utolsó szovjet katona június 19-én hagyta el Magyarország területét a záhony-csapi határállomáson Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka személyében.