Várhelyi: Kulcsfontosságú a bővítés az EU jövője szempontjából

Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztos Szarajevóban 2021. november 24-én

A Nyugat-Balkán csatlakozása kulcsfontosságú az Európai Unió jövője szempontjából, csak ezáltal garantálható ugyanis hosszú távon a régió stabilitása, biztonsága és jóléte – mondta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja.

A bővítés a jövő kulcsa? című budapesti konferencián a tisztségviselő azt hangoztatta, hogy a térség minden szempontból Európához tartozik, közösek a történelmi gyökerek, nagy a kölcsönös függőség.

Kijelentette: az EU-tagság ígérete a legnagyobb hajtóereje a reformoknak, a konfliktusok utáni konszolidációnak, hosszú távon pedig gazdasági és társadalmi jólétet eredményez.

Várhelyi aláhúzta, hogy a folyamatot ki kell mozdítani a holtpontról, és kitért arra is, hogy az utóbbi években sikerült megerősíteni az érintett országokban az európai uniós csatlakozás támogatottságát, és ennek köszönhetően felgyorsult az egyeztetés egyes, már megnyitott tárgyalási fejezetekben.

Ehhez kapcsolódóan: „Kipipálós csúcs” – az EU tovább előszobáztatja a Nyugat-Balkánt

„Meghatároztunk egy gazdasági és fejlesztési tervet is, amely mintegy harmincmilliárd eurónyi beruházást visz a nyugat-balkáni régióba, amely egyharmada a teljes régió GDP-jének. Azt reméljük, hogy a beruházásokból további GDP-egyharmad realizálódik” – mondta.

Az EU-biztos ugyanakkor hozzátette, hogy a Nyugat-Balkánnak a csatlakozás felgyorsítása érdekében „további reformokat kell megvalósítania, elsősorban az emberi és kisebbségi jogok érvényesítése, a működő piacgazdaság tekintetében” – tette hozzá Várhelyi Olivér.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.