Venne háromezer forintért egy kiló kenyeret, kétezerötszázért egy szelet pizzát?

Kenyerek a Szívügyem kispékség polcán.

Két kisvállalkozó nyilatkozta a Szabad Európának, hogy a címben szereplő árak mellett jönnének ki nullára kisvállalkozásaik a hó végén. Ezért inkább valószínűleg bezárnak. Nem csak a rezsiárak nőnek, egy törvénymódosítás miatt katázni is sokkal drágább lesz. Az iskolákban egyre nagyobb a pedagógushiány. Ezek voltak fő videótémáink a héten.

A rezsicsökkentés változása és az elszálló energiaárak káoszt okoztak több vállalkozás életében. Augusztus 1-től lakossági áron csak azok a mikrovállalkozások jutnak hozzá az áramhoz, amelyek kisfeszültségen veszik és nem túl sokat. Aki a piaci árat fizeti, annak az eddigihez képest ötszörös drágulásra kell számítania.

Van, akinek gyakorlatilag az összes bevétele megszűnik a KATA átalakításával, mások azon gondolkodnak, hogy abbahagyják tevékenységüket, mert más adónemben adózva egyszerűen nem éri meg nekik vállalkozni. Öt katás vállalkozóval beszélgettünk.

Your browser doesn’t support HTML5

Jövedelem elvesztése, félelem a jövőtől: bajban a katás vállalkozók

Ehhez kapcsolódóan: Két hidat is elfoglaltak a tüntetők, de a parlament megszavazta az új katatörvényt

A kormány a héten jelentette be, hogy a rezsicsökkentés sem marad a régiben. Az új energiaárakról Instagram-oldalunkon is tájékozódhat.

Egyre súlyosabb a pedagógushiány Magyarországon, miközben a még pályán maradó tanárok, tanítók, óvodapedagógusok is öregszenek. Nézze meg, hány pedagógusállást hirdetnek épp az állami intézmények! (Ez a valós tanárhiány egy része csak, de jelzi a folyamatok irányát.)

Liza édesanyja az Instagramon dokumentálta Down-szindrómás négyéves kislánya nevelésének nehézségeit és örömét. Liza a vinnicjai orosz rakétatámadásban meghalt, édesanyja pedig súlyosan megsérült. Az orosz tengeralattjáróról indított rakétatámadás 24 ember életét oltotta ki – ismerje meg egyikük történetét.

A háború ártatlan áldozatai: Liza, a négyéves kislány, akit egy orosz rakéta ölt meg

Akár jövő hét közepéig is eltarthat a hőhullám Európában. A nagy meleg különösen az idősek és a krónikus betegek egészségére jelent veszélyt. Képek az olvadó világról.

Olvad az egész világ - képek a hőhullámról

Zsúró-Luz Ivett volt katona az Afghan Evac nevű szervezettel azért küzd, hogy kimenekítse a tálibok elől Afganisztánból azt a tizenkét afgán családot, akik annak idején a magyar honvédségnek dolgoztak, de akikről szerinte a magyar kormány megfeledkezett. Podcastunk, a Szelfi vendége volt Zsúró-Luz Ivett.

Your browser doesn’t support HTML5

"A legnehezebb arra a kérdésre válaszolni, miért nem segít a kormány"