Vezető ügyészt és rendőrt tartóztattak le Szlovákiában

Szlovák rendőr egy olasz üzletember tőketerebesi háza előtt, 2018. március elsején.

Letartóztatták Szlovákiában a Különleges Ügyészi Hivatal vezetőjét és a rendőrség különleges egységének igazgatóhelyettesét, miközben egy másik egykori főrendőrt elítéltek.

Letartóztatta csütörtökön a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Dušan Kováčikot, a Különleges Ügyészi Hivatal vezetőjét, írja a DennikN értesülése alapján a Parameter.sk. Mellette Norbert Pakšit, a rendőrség különleges tevékenységet folytató alakulatának igazgatóhelyettesét is letartóztatták.

Eközben egy volt rendőrt elítéltek a lap szerint, Štefan Šaróka, a NAKA nyugat-szlovákiai kirendeltségének egykori igazgatója három év felfüggesztett börtönbüntetést és 35 ezer eurós (mintegy 13 millió forint) bírságot kapott.

Šaróka megúszta a börtönt

Utóbbi esetnél Šaróka 8 év letöltendőt is kaphatott volna, de ő az eljárás elején beismerte a bűnösségét, és vádalkut kötött a Speciális Ügyészséggel.

Šaróka 1994-től dolgozott rendőrként, de a gyanú szerint 2011-től már a dunaszerdahelyi magyar maffiózókkal is együttműködött. Pontosabban éveken át rendőrségi információkkal látta el a bűnszervezet tagjait, az azóta gyilkosságért is elítélt Kádár Krisztiánt és Zakál Ferencet. A NAKA egykori igazgatója ezért a szolgáltatásáért készpénzt, autót, motort és egyéb értéktárgyakat kapott a szervezett bűnözői körtől.

A Parameter.sk egy korábbi interjúja segítségével bepillantást nyerhet a dunaszerdahelyi magyar maffia hétköznapjaiba, egy tanú elmondása alapján.

Néhányan elkezdtek vallani

Az ügyész és a másik főrendőr csütörtöki letartóztatása után mindketten gyanúsítottá váltak. A DennikN információ szerint ők egy másik csapattal, a pozsonyi Takač féle bűnszervezettel működhettek együtt.

Kettejük meggyanúsításuk ahhoz köthető, hogy két korábban letartóztatott gyanúsított elkezdett vallani.

A DennikN szerint a mostani gyanúsítottaknak, tehát a Különleges Ügyészi Hivatal vezetőjének és a rendőrségi különleges egység igazgatóhelyettesét köze lehet ahhoz, ahogy egyebek között vesztegetéssel 2017-en szabadlábra helyezték a Takáč-klán legutóbbi vezetőjét.

Az Országos Rendőrkapitányság és a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője nem nyilatkozott, mondván, hogy folyamatban lévő eljárásról van szó.