Zelenszkij a vatikáni békeküldöttnek: „A tűzszünet nem vezet békéhez”

Volodimir Zelenszkij és Matteo Zuppi bíboros Kijevben 2023. június 6-án

Kijevbe látogatott Ferenc pápa békemegbízottja, ahol többek között az ukrán elnökkel is találkozott, aki hangsúlyozta, hogy a konfliktus befagyasztása nem vezetne békéhez.

Matteo Zuppi bíboros kétnapos vizitre érkezett a megtámadott országba, épp aznap, amikor szakértők szerint feltehetőleg az orosz hadsereg felrobbantott egy kulcsfontosságú gátat a Dnyipro folyón.

„Az államfő kiemelte, hogy a fegyvernyugvás, a konfliktus befagyasztása nem vezetne békéhez” – írta az egyeztetést követően kiadott közleményében az ukrán elnöki hivatal.

Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy kizárólag Oroszország elszigetelésével és nyomásgyakorlással képzelhető el a rendezés, ugyanakkor hozzátette, hogy a Szentszéknek jelentős szerepe volt több ukrán hadifogoly szabadon bocsátásában és számos deportált gyerek hazajuttatásában.

A tájékoztatás szerint szó volt az Ukrajna és a Vatikán közötti humanitárius együttműködésről is.

Ferenc pápa többször is békét sürgetett Ukrajnában. Az invázió tavaly február 24-i megindítását követő hónapokban egyesek részéről kritika érte, amiért nyíltan Oroszországot hibáztatta.

A katolikus egyházfő korábban felajánlotta, hogy elutazik Moszkvába, hogy a békéről tárgyaljon, azonban ezt a Kreml visszautasította.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.