Zelenszkij aláírta a katonai információk megosztását szankcionáló törvényt

Ukrán páncélosok Kijev környékén 2022. március 27-én

Az ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében a jelenlegi vészhelyzetben akár tizenkét év börtönbüntetéssel is sújtható az, akit bűnösnek találnak katonai információk megosztásában.

A hétvégén aláírt jogszabály alapján mostantól szigorúan tilos lesz felvételeket közzétenni az ukrán hadsereg mozgásáról, a lövőállásokról, a gyárakról, illetve más katonai és polgári létesítményekről. Emellett például a külföldi katonai segélyszállítmányok útvonaláról sem lehet megosztani adatokat.

Sokakat aggodalommal tölt el, hogy az emberek átgondolatlanul érzékeny információkat osztanak meg az interneten az ukrán hadseregről.

Élet a föld alatt

Március 21-én az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) őrizetbe vett egy embert, aki közzétett egy videót a TikTokon a fegyveres erők kijevi állásairól. Nem sokkal később az orosz hadsereg rakétacsapást mért egy közeli helyszínre, megölve nyolc embert.

A hatóságok vizsgálják, hogy a továbbra is őrizetben lévő gyanúsított szándékosan osztott-e meg titkos információkat Oroszországgal.