Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lassul a német magánszektor kilábalása a válságból


German Economy Minister Peter Altmaier presents the government's updated economic outlook for 2020 in Berlin, Germany, September 1, 2020.
German Economy Minister Peter Altmaier presents the government's updated economic outlook for 2020 in Berlin, Germany, September 1, 2020.

A javuló körülmények ellenére modern történelmének legnagyobb visszaesésére számít Németország.

Noha augusztusban úgy tűnt, a német szolgáltatószektor lassan kezd magához térni a koronavírus okozta sokkból, a lendület elfogyni látszik, írja a Reuters.

Az IHS Markit felmérése szerint a beszerzési menedzser index (BMI) augusztusban 52,5-re esett a júliusi 55,6-ról, ami 13 hónapos csúcsot jelentett.

A BMI a különböző vállalatvezetők várakozásait mutatja, az 50 feletti érték a gazdaság várható növekedését jelzi előre, míg az 50 körüli értékek már a várható csökkenést vetítik előre.

Az IHS elemzője szerint a felmérés azt mutatja, hogy az augusztusi fellendülés csak korlátozott volt, és elsősorban a belső keresletet fűtötte: ám a belső keresletet a növekvő munkanélküliség korlátozta.

„A foglalkoztatási adatok mindenesetre bíztatóak, egyre több cég vesz fel embereket a szolgáltató szektorban, és mintha a termelés is kezdene magára találni” - mondta a szakértő. Segíti a kilábalást, hogy a német kormány 2021 végig még biztosan támogatja a cégeket, ha azok rövidített munkaidőben tudják csak foglalkoztatni az alkalmazottaikat (Kurzarbeit).

A német gazdaság 9,7 százalékkal csökkent a második negyedévben, ami rekordnak számít: a járvány miatt visszaesett a lakossági fogyasztás, de a beruházások és az export is összeomlott.

A kormány legfrissebb előrejelzése szerint 2020-ban a német gazdaság teljesítménye 5,8 százalékkal csökkenhet, ami a legnagyobb visszaesés lenne a második világháború óta.

XS
SM
MD
LG