Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Itt az első nemzetközi nagyágyú az SZFE miatt tiltakozók között: nem jön el Vidnyánszky fesztiváljára a Berliner Ensemble


Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila

A nemzetközi színházi világ is megmozdult a Színművészeti ügyében. A MITEM-fesztivál meghívottja, a világhírű Berliner Ensemble lemondta részvételét Vidnyánszky fesztiválján. Azt írják, az Orbán-kormány erőltetetten uniformizálja a kultúrát.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója 2014-ben indította el a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót (Madách International Theatre Meeting, MITEM), hogy a magyar színházi életet egy nemzetközi rangú fesztivállal gazdagítsa. Az idei rendezvényt a járvány miatt tavaszról 2021-re halasztották.

A világhírű, Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble hétvégi közleményében, melyet az SZFE tüntető diákjai tettek közzé Facebook oldalukon, ezt írja: „Nagy megdöbbenéssel figyeljük a budapesti színházi szcéna legutóbbi fejleményeit. A hírneves Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető pozícióinak átruházása az újonnan alapított kormányközeli Színház- és Filmművészetért Alapítványra gyakorlatilag az egyetem autonómiájának elvesztését jelenti. Ezzel az Orbán-kormány még egy további lépést tesz a kultúra erőltetett uniformizálásának irányába – ez nyilvánul meg a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának kuratóriumi elnökké történő kinevezésében is, akinek a magyar színházi szakmára gyakorolt befolyása így ismét tovább nő. Az átalakítás folyamata, amely az egyetem korábbi vezetésének bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus. A szolidaritás jeleként a Berliner Ensemble társulata a mai napon lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon.“

Vidnyánszky: kormánybuktató nemzetközi hálózat szövetkezik

Miután augusztusban a magyar kormány az SZFE tulajdonosává egy Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot nevezett ki, majd az elvette az egyetem szenátusának jogait, a diákok elbarikádozták az egyetem bejáratait, nem hajlandóak elismerni az egyetem új tulajdonosi testületét, és azóta is tartó tüntetés-sorozat indult. Az egyetem szinte teljes vezetése lemondott.

Vidnyánszky, aki most már minden állami színészképző felsőoktatási intézményt vezet, „nagyon komoly nemzetközi háttérhatalom és hálózat szervezkedéséről” beszélt az ellene tiltakozók kapcsán, akik „kormánybuktatási álmok kapcsán szövetkeznek”. Az SZFE kuratóriumi elnöke emellett szakmai párbeszédet sürgetett.

Nem a berlini színház az első a külföldi tiltakozók sorában, de ez az eddigi legnevesebb. A 444.hu folyamatosan frissülő listájából kiderül, hogy a szomszédos országok több, nem vagy nem csak magyar színháza és színiegyeteme (bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, pozsonyi előadó-művészeti akadémia) mellett tiltakozott a hamburgi Hochschule für Musik und Theater, a prágai filmfőiskola hallgatói, a Deutschen Schauspielhaus és a Theater Bremen is.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG